Ősszel és télen nehezebb megtalálni a természetes vitaminforrásokat a boltok polcain, de van néhány közöttük, ami igazi kincsesbánya szervezetünk számára! Az egyik ilyen a kivi, ami amellett, hogy jót tesz a bőrnek, remek megoldás a vérnyomás csökkentésére, de szívbetegségek és az agyérgörcs megelőzésében is jeleskedik.
Kivi: mi fán terem?
A kivi egy bokros, eredendően kétlaki, több méteres hajtásokkal rendelkező kúszónövény, aminek több, mint negyven faja létezik. Őshazája Kína, éretten ovális, nagy tojásnyi, 5-6 cm átmérőjű, 60-120 grammos nagyságot elérő barna szőrös héjú és üde zöld belsőjű gyümölcs. Különlegessége, hogy a zamatos, lédús bogyók édeskések, mégis enyhén savanykás ízt hagynak maguk után.
Miért olyan egészséges?
A kiviben létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin és a magnézium mellett a foszfor is nagy mennyiségben megtalálható. Ha számszerűsíteni akarjuk a kivi jó tulajdonságait, akkor azt mondhatjuk, hogy 100 g kivi mindössze 40 kalóriát, ám 100-250 mg C-vitamint, sőt, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi akár napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti.
A C-vitamin azért is különösen fontos, mert antioxidánsként működik a szervezetünkben, így megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását. Ezen tulajdonságának köszönhetően kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.
Emellett a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek számára is megoldást jelenthet, rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségének megőrzését, sőt a székrekedés megelőzésében is hasznát vesszük. S ha mindez még nem lenne elég, a kivi az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkenti.