Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Az őszi téli-kedvenc: kivi

2018. november 06. 22:01 - Lénárt Csaba

Ősszel és télen nehezebb megtalálni a természetes vitaminforrásokat a boltok polcain, de van néhány közöttük, ami igazi kincsesbánya szervezetünk számára! Az egyik ilyen a kivi, ami amellett, hogy jót tesz a bőrnek, remek megoldás a vérnyomás csökkentésére, de szívbetegségek és az agyérgörcs megelőzésében is jeleskedik.

Kivi: mi fán terem?

A kivi egy bokros, eredendően kétlaki, több méteres hajtásokkal rendelkező kúszónövény, aminek több,  mint negyven faja létezik. Őshazája Kína, éretten ovális, nagy tojásnyi, 5-6 cm átmérőjű, 60-120 grammos nagyságot elérő barna szőrös héjú és üde zöld belsőjű gyümölcs. Különlegessége, hogy a zamatos, lédús bogyók édeskések, mégis enyhén savanykás ízt hagynak maguk után.

 photo-1534317862865-63d22190d563.jpg

Miért olyan egészséges?

A kiviben létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin és a magnézium mellett  a foszfor is nagy mennyiségben megtalálható. Ha számszerűsíteni akarjuk a kivi jó tulajdonságait, akkor azt mondhatjuk, hogy 100 g kivi mindössze 40 kalóriát, ám 100-250 mg C-vitamint, sőt, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi akár napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti.

A C-vitamin azért is különösen fontos, mert antioxidánsként működik a szervezetünkben, így megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását. Ezen tulajdonságának köszönhetően kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.

Emellett a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek számára is megoldást jelenthet, rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségének megőrzését, sőt a székrekedés megelőzésében is hasznát vesszük. S ha mindez még nem lenne elég, a kivi az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkenti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr1714357303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása