Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A sport és a lelki egyensúly gyermekkorban

2019. február 24. 13:11 - Lénárt Csaba

Mivel gyakran foglalkozom munkám során gyerekekkel, így a saját bőrömön tapasztalom meg, mit is jelent ennek a korosztálynak a sport.  A fejlődő szervezet számára különösen fontos a mozgás, és a sport nem csak a gyerekek fizikai jóllétéhez elengedhetetlen! Ugyanis a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges lelki egyensúlyhoz is! Nemrég olvastam egy tanulmányt, ami szerintem remekül összefoglalja ennek a témának a jelenőségét, mely szerintem hatalmas segítség lehet a szülők számára is!

841654161.jpg

„Szem elől tévesztjük mindennapjainkban, hogy az örömmel végzett rendszeres testmozgás és sport hatékony eszköze a lelki egészség kialakulásának és fennmaradásának, vagyis az egészséges személyiségfejlődésnek. Ennek oka egyrészt az, hogy az örömmel végzett testmozgás hatására az agyban olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek szükségesek az önmagunkkal való megelégedettség érzéséhez, a helyes önértékeléshez. Másrészt pedig, ha a sportot társakkal végezzük, akkor olyan alapvetően szükséges együttélési szabályokat sajátítunk el és gyakorlunk be, amelyeket más élethelyzetekben nemigen tudunk megtanulni és gyakorolni. Ilyen az együttműködés, a nemes versengés, a szabálytisztelet, a társak teljesítményének értékelése, a siker és a kudarc elviselése, a nehézségek kitartó leküzdésének öröme és sikerélménye. Az iskolai élet legtöbb területe nem a fenti társadalmi normák kialakulását és begyakorlását segíti, hanem éppen ellenkezőleg: az egyént önálló, egyéni teljesítmény elérésére sarkallja úgy, hogy előzze meg társait.

A mindennapi örömmel végzett iskolai testmozgás segít a lelki eredetű testi betegségek megelőzésében:

- Aki megtanulja a testét használni, az megtanul megbízni magában, és ezzel személyes szabadsága növekszik.

- A rendszeres testmozgás kitartásra nevel.

- A mozgás adta lelki tartás védelmet nyújt a káros szenvedélyekbe menekülés ellen.

- A mozgás által elégetjük azokat a zsírokat, cukrokat, adrenalint, amelyek minden stressz alkalmával a vérpályába jutnak.”

 

Forrás: Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház

 - A rendszeres testmozgás jótékony hatásai

 

Ne hagyjuk, hogy gyerekeink a televízió és a számítógép előtt nőjenek fel, ne fosszuk meg őket a sport szeretetétől és annak jótékony hatásaitól!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7314648557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása