Azt hiszem, nem vagyok egyedül az eper imádatommal! Kétség kívül a tavasz egyik legfinomabb gyümölcse számomra, mely ráadásul egy igazi kis csoda is, hiszen az emberi szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása mellett fogfehérítőként, sőt memóriajavítóként is megállja a helyét!
A földieper nem csak finom, de kiemelkedő az A- és C-vitamin-, illetve a kalcium- és a vastartalma is. Emellett van még benne B1-, B2- és E-vitamin, illetve foszfor, kálium és magnézium is, így tehát kijelenthetjük, hogy egy igazi kis vitaminbomba. Azok számára is tökéletes, akiknek szív-és érrendszeri megbetegedésiek vannak, hiszen a földieper hatékonyan képes kezelni a magas vérnyomást, sőt keringési problémák esetén is hatásos lehet. Viszont azt kevesen tudják, de érdemes leszedés után minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis a leszedését követően hamar elveszti C-vitamin-tartalmát.
Nem újkeletű dolog természetesen az eper fogyasztása egészségügyi célzattal, ugyanis már az ókori rómaiak is használták, igaz ők bőrápolásra, hiszen a zsíros, pattanásos bőr kezelésére tökéletesen alkalmas, mézzel, tejföllel és tejszínnel elkeverve pedig a normál és száraz bőr számára is készíthető belőle pakolás.
Ezek mellett egy összenyomott eper húsával érdemes hetente egyszer átdörzsölni a fogakat is, mert kitűnő fogfehérítő, sőt, javítja a rövidtávú memóriát is, hiszen a benne rejlő antocianinok 100%-kal növelik a rövid távú memóriát nyolc hét alatt! Biotin tartalma miatt pedig erősíti a hajat és a körmöket is, sőt, ellaginsav antioxidáns tartalma miatt megakadályozzák a bőr megereszkedését is.