Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A természet ajándéka: fahéj

2018. december 22. 15:31 - Lénárt Csaba

A fahéj a tél egyik legkedveltebb fűszere, nem véletlenül, hiszen kellemes, édes aromája a klasszikus karácsonyi hangulatot idézi meg. Emellett azonban a fahéjnak számtalan jótékony hatása ismert, ami miatt nem érdemes az év többi hónapjában sem megfeledkezni róla.

pexels-photo-301669.jpeg

 Amellett, hogy kitűnő fűszernövény, a karácsony is elképzelhetetlen nélküle. A forralt bor és az almáspite értelmét vesztené faháj nélkül, emellett gyógyíthatásainak listája is igen terjedelmes.

  • Már a középkorban is alkalmazták: abban az időben a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották. Manapság is igen népszerű; nem véletlenül, ugyanis amellett, hogy csökkenti a vércukor szintet és segíti az emésztést is. Utóbbi köszönhető a fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak, ami a gyomor-béltraktus működését serkenti.
  • A fahéjból egyébként tea is főzhető, ami szintén emésztésserkentő hatással bír. Egyes kutatások szerint a világon fellelhető tíz legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike, ennek köszönhetően képes harcolni a szabadgyökök ellen, sőt immunerősítő hatása is régóta ismert. Ha mindez még nem lenne elég,
  • Szépíti a bőrt is, hiszen kiváló tonizáló hatása van, éppen ezért gyakran keverik bele masszázsolajokba is.
  • Elősegíti a fogyást is, mert képes serkenteni az emésztőnedvek termelését, ennek köszöhetően gyorsítja az anyagcserét. Sőt, fokozza a vérkeringést is, ezáltal az anyagcserét is, amiért zsírégető hatással bír.
  • Csökkenti a koleszterin szintet is és felveszi a harcot a gombás fertőzések ellen is; leghatékonyabban olaj formában alkalmazni, de a láb gombás fertőzéseire több esetben a vízbe kevert fahéj is hatékony lehet. Ízületi gyulladások ellen is hatásos, sőt, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, akár a krónikus arthritisre is megoldást jelenthet. Végül, de nem utolsó sorban a fahéjnak fájdalomcsökkentő hatása is közismert.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2314507416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása