Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A sport jótékony hatásai szorongásos betegségek esetén

2018. november 25. 10:02 - Lénárt Csaba

A depresszió a leggyakrabban diagnosztizált mentális betegség. Majdnem minden tizedik ember legalább egyszer érintett élete során. Gyakran, sok helyen olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás milyen jó hatással van az emberi testre és lélekre egyaránt. Éppen ezért a szorongásos betegségek esetében, így a depresszió leküzdésében is számíthatunk a sportra.

Először is fontos tisztáznunk, hogy mi is az a szorongás? Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy a pszichológia tudomány számára a legátfogóbb elemzést a szorongás természetéről Freud adta, aki öt évtizeden át foglalkozott a témával. Fontosnak tartotta a gyakorta rokon életműnek tartott félelem és szorongás közötti különbség feltárását, mely utóbbi definiálhatóságában is segítségére volt. Szerinte a szorongás az állapotra vonatkozik, s eltekint a tárgytól, míg a félelem, ami élmény és testi változások vonatkozásában megegyezik a szorongással, a figyelmet egyenesen a tárgyra irányítja.  Ebből adódóan a félelem oka, tárgyi vonatkozásaiban mindig konkrét, a szorongásé viszont bizonytalan, tehát az ember a szorongással védekezik az ijedtség ellen.

Mindannyian szorongtunk már rövidebb- hosszabb ideig életünk során, a depresszió azonban egy ennél sokkal keményebb dió, ugyanis a szorongás mellett számtalan más tünetet is okoz, úgy, mint levertség, energiátlanság, folyamatos tépelődés, önmarcangolás. Éppen ezért a depresszió egészügyi problémákat is okozhat, illetve erősen befolyásolhatja a cukorbetegséget és az ízületi gyulladást és számtalan más betegség kialakulásában is döntő szerepet játiszik.

S hogy - hogy jön ide a sport? A sport testre és lélekre gyakorolt pozitív hatása nem újdonság. Számlatan tanulmány készült a témában, melyből kiderült, hogy a rendszeresen futók a testmozgásnak köszönhetően pszichikailag is jobban érzik magukat, pontosabban kevésbé hajlanak a depresszióra. Ennek legfontosabb oka, hogy élvezik a megnövekedett önértékelésből fakadó előnyöket. Emellett a sporttevékenység  emeli a hangulatot, ösztönző hatású és csökkenti a passzivitást, ráadásul eltereli a figyelmet a problémákról, sikerélményt ad, sőt, sportágtól függően akár a csoportos sport pszichológiai támogatást is ad.

Az endorfin mellett a sport növeli a szerotonin-termelést is, mely segít a kiegyensúlyozott és elégedett érzés elérésében. Ezek mellett a sport lehetőéget ad, hogy a beteg átlépje saját passzivitásának határait, segít a kezdeményezésben és támogatja az önbecsülés fejlődését is. S ha mindez még nem lenne elég, lebontja a stresszhormonokat, amelyek szintén pozitív hatással vannak a hangulatunkra, és képessé válunk szebb színben látni a világot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5514391710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása