Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a sportolást?

2018. június 18. 13:43 - Lénárt Csaba

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a mozgás egészen kis kortól fontos részét kell, hogy képezze a gyerekek életének, hiszen elengedhetetlen az egészséges testi és lelki fejlődéshez. Nem mindegy azonban, hogy a testmozgás milyen formáját választjuk, milyen rendszerességgel. Ahogy az sem, hogy a gyermek hogy fog hozzá viszonyulni: ha rosszul döntünk, egy életre elvehetjük a kedvét a sportolástól, ha viszont jól választunk, már kiskortól szerves részét képezheti majd csemeténk mindennapjainak a rendszeres testmozgás.

pexels-photo-784538.jpeg

Alapvetően az egészséges, kiegyensúlyozott gyermek számára lételem a mozgás. Gyakran mondjuk, hogy mi abban is kimerülünk, míg nézzük, ahogy ők fáradhatatlanul szaladgálnak, bicikliznek és fára másznak. Ám nem csak játék mindez.  Kiskorban a rendszeres testmozgás nagyban befolyásolja a mozgáskoordinációt, sőt az egyensúlyérzék fejlődését is, mely sok szempontból nyújt alapot a felnőttkori jó kiálláshoz. Emellett a sport fokozza az állóképességet és elősegíti a helyes testtartást, szerves részét képezi tehát az egészséges fejlődésnek.

Amivel a legtöbbet tehetünk azért, hogy gyermekünk szeressen sportolni, azaz, ha már pici korban megismertetjük minél több fajtájával. Szervezzünk kirándulásokat, vigyük el babúszásra, labdázzunk vele. Gondos szülőként látni fogjuk, mihez van érzéke és kedve, melyik az a mozgásforma, ami mellett ő maga szívesen tenné le a voksát.  Az iskolai keretek között szervezett edzések is remek lehetőséget nyújtanak rá, hogy többféle sportot is kipróbálhasson később a csemeténk. Ám ilyen esetekben is érdemes először gyermekünkkel elbeszélgetni róla, hogy mennyire érzi megfelelőnek a választott mozgásformát, majd esetleg beszélni az edzőkkel, elmenni egy-egy órára, hogy mi magunk is lássuk gyermekünk képességeit és az adott sportághoz való hozzáállását.

Nagyon fontos, hogy nem szabad semmit erőltetnünk. Gyermekkorban az apróságok könnyen lelkesednek, majd érdeklődésüket veszítik – épp úgy igaz ez a testmozgásra, mint bármi másra. Éppen ezért hagyni kell, illetve lehetőséget kell adni rá, hogy minél többféle testmozgást kipróbálhassanak, melyek között majd megtalálják a számukra legmegfelelőbbet. Ha erőltetünk egy adott mozgásformát, amiben nem érzi magát kényelmesen gyermekünk, akkor könnyen lehet, hogy sorozatosan kudarcélmények érik majd, és akkor nem akar majd sportolni. Nagyon fontos, hogy ne a saját vágyainkat vetítsük a gyerekre, olyan sportot válasszunk, ami számára is megfelelő, ami alkatához és fizikumához is passzol!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr9314055852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.19. 02:47:02

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása