Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Mi is az - az állóképesség?!

2019. július 07. 12:01 - Lénárt Csaba

Az állóképesség gyakran emlegetett kifejezés, kiváltképp az én szakmámban, ám úgy vélem, sokan nincsenek tisztában vele mit is jelent valójában, mi befolyásolja, és hogyan fejleszthetjük! Remélem a következő rövid áttekintés segítséget jelent mindenki számára!

55.jpg

Az állóképesség definíciója a következő képpen hangzik: viszonylag hosszantartó, kevésbé nagy intenzitású terhelések leküzdésére való képesség. Tehát tulajdonképpen az állóképesség nem más, mint a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége. Az állóképesség a hosszú fizikai igénybevétel egyik alapvető előfeltétele. Az állóképesség függ a keringési, légzési és az anyagcsere rendszerek minőségétől, a mozgáskoordinációtól, az izomzat felépítésétől. Az állóképesség akkor fejlődik, ha a szervezet edzés hatására rendszeresen megfelelő fáradtsági szintre kerül. Fontos itt megjegyezni, hogy szervezetünk legjobban fejleszthető képessége, hiszen a szervek alkalmazkodó képesek!

Állóképességünk a következő képpen rendszerezhető:

Van úgy nevezett hosszútávú állóképesség, melynek jellemzői a 15-30 perc feletti erőkifejtés, iram és erőkifejtés intenzitása jelentősen nem csökken, a munkavégzés főleg aerob. Legfőbb feltétele a tökéletes keringési-légzési működés. Fejlesztése: hosszantartó folyamatos terheléssel (játékkal).

A másik kategória a középtávú állóképesség, melynek jellemzője a 2-9 perc közötti erőkifejtés. A munkavégzés erőssége nem változik nagyban, 2 perc fölött oxigén jelenlétében történik az energiaszolgáltatás. Többek között ebbe a kategóriába tartozó sportágak: 800-2000 méteres síkfutás és a 400 vegyes úszás is.

A következő fajta a rövidtávú állóképesség, ami jellemzően 45 mp-2 perc közötti erőkifejtést jelent, mint például a 100 méteres síkfutás.

Az erő állóképességet leginkább a kifáradás elérkezése jellemzi az ellenállások leküzdése során. Fontos tényező például a cselgáncsban és a birkózásban.

Végül, de nem utolsó sorban a gyorsasági állóképesség, melynek legfőbb jellemzője, hogy a sportolónak rendelkeznie kell olyan képességgel, amellyel képes maximális vagy ahhoz közeli gyorsasággal viszonylag hosszan tartó izommunkára. (Ilyenek például az atlétikai dobó vagy ugró versenyszámok).

Állóképességünk fejlődése nagyban javítja közérzetünket is, a mindennapi tevékenységeinket sokkal frissebben, energizáltabban tudjuk majd végezni. Állóképességünk fejlődésével szervezetünkben növekszik az oxigén-anyagcseréjéért felelős enzimek mennyisége is, sőt a csontok, izomszövetek, inak, szalagok rugalmassága is fokozódik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8114930126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása