Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Hat pontban a helyes táplálkozásért

2019. július 07. 11:48 - Lénárt Csaba

A nyár beköszöntével végre ismét egyre több hazai gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatunk, feltöltve ezzel szervezetünk energiaraktárait! Hat pontba összeszedtem Nektek, hogy mire kell figyelnetek az egészségtudatos táplálkozás során!

22.jpg

Bánjunk finoman a só mennyiségével!

Az egész életünkre kihat a túlzott sófogyasztás, éppen ezért érdemes csínján bánni ezzel a fűszerrel! Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk, melyek sokkal kevésbe terhelik meg szervezetünket, ha pedig mégis a só mellett döntünk, hasznájunk himalája sót, mely kimondottan egészséges!

Friss, tiszta vízzel oltsuk szomjunkat

Ahogy melegeszik az idő, szervezetünknek is egyre több folyadékra van szüksége! Bár én a hűvösebb hónapokban is szoktam javasolni, hogy legalább 3 liter folyadékot fogyasszon el mindenki, nyáron a minimum 4 liter nagyon fontos! Ha tehetjük, mindig tiszta vizet válasszunk szomjunk csillapítására, ugyanis az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. A cukros üdítők felesleges megterhelést jelentenek szerveztünk számára, míg a kávé többek között a gyomrunkat terheli meg!

Változatos táplálkozásra fel!

Nincs több kifogás, irány a piac, bio boltok! Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több hazai finomságot vásárolhatunk. Éljünk a lehetőséggel és próbáljunk minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával összeállítani étrendünket.  Merjünk kísérletezni, ne ragaszkodjunk makacsul a megszokotthoz, próbáljunk ki más ételeket is, hiszen ez jelent igazi garanciát arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

Csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását

Ha tehetjük, főzéshez, sütéshez inkább oliva olajat, kakóvajat, esetleg bivaly vagy kecske vajat használjunk, hiszen ezek sokkal kisebb megterhelést jelent szerveztünk számára, mint a hagyományos zsír vagy olaj. Szintén jó megoldást lehet, ha a gőzölést, párolást vagy éppen a fóliában való párolást részesítjük előnyben az ebéd elkészítésénél!

A tejtermékeket se feledjük!

Sokan elfelejtik, hogy a tejtermékek milyen jó hatással vannak szervezetünkre! (Természetesen az arra érzékenyek kivételek ez alól). Naponta fogyasszunk kecske, juh és a bivalyból készült sajtot, túrót vagy éppen kefirt, joghurtot!

Nyersen a legjobb

A tavasz egyik legnagyobb előnye, hogy végre friss zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk, sokkal szélesebb választékban, mint a téli hónapokban.  Éppen ezért naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, hiszen ez a legtisztább útja annak, hogy vitaminokhoz juthassunk!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6814930114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása