Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A meditáció jelentőségéről

2019. február 27. 18:39 - Lénárt Csaba

Úgy vélem, hogy a testi – lelki egyensúly az alapja mindennek. A harmonikus emberi kapcsolatoknak, a jó közérzetnek, a kiegyensúlyozott munkahelyi teljesítménynek. Nem könnyű azonban kiszakadni a hétköznapokból, időt szánni magunkra, befelé figyelni egy kicsit. Számomra a meditáció jelenti azt az „én időt”, amikor egy kicsit hagyom lecsendesedni magamban a világ zaját, amikor képes vagyok töltődni. Számomra ez elengedhetetlen a teljes élethez és minden barátomat arra biztatom, hogy szakítsanak időt a meditálásra! A következő gondolatokkal abszolút képes vagyok azonosulni:

canva-meditation_-spiritual_-yoga_-meditating_-healthy_-zen-macv35u58yg.jpg

„Az emberek különböző dolgokat várnak a meditációtól. Van aki békét, önkontrollt, erőt, csendet. Ezek mind fontosak, de közülük talán a legfontosabb, a béke és a lelki béke megértése és megtapasztalása. A béke pillanatait megtapasztalni nem nehéz. A lelki béke elérésénél az a cél, hogy a békét állandósítsuk és megőrizzük. Ahhoz azonban, hogy állandó lelki békét tapasztalhassunk, több dologra van szükség, mint csak egy meditációs technika elsajátítása. Azt kell elérnünk, hogy a meditáció alatti béke tapasztalatát később is vissza tudjuk idézni a gyakorlati életünkben, különösen olyankor, amikor nem könnyű megőrizni a belső békénket.

Először is, meg kell tanulnunk egy egyszerű és hatásos meditációs technikát, és másodsorban meg kell keresnünk az életünk stressz helyzeteinek és feszültségeinek az okait. Tehát a megértés által és a meditáció alatt felhalmozott erő segítségével elkezdjük megismerni és megszüntetni az okok gyökereit, és a béke tapasztalatát átvisszük a mindennapi gyakorlatba, azaz a béke lelki békévé alakul át.

A meditáció egy olyan gyakorlat, ami segít abban, hogy megismerjük önmagunkat, hogy felfedezzük, hogy valójában kik vagyunk. A meditáció által újra megismerjük az igazi „én”-t, aki merőben más természetűnek tűnik a problémás, feszült énünkhöz viszonyítva. Észrevesszük, hogy az igazi természetünk, a valódi énünk valójában nagyon pozitív. Ismert egy kedves indiai történet egy királynőről, aki nem találta az igen értékes igazgyöngy nyakláncát. Kétségbeesve kereste mindenütt, és amikor már feladta minden reményét, hogy valaha is meglelheti, hirtelen megállt és felfedezte, hogy ott van a nyaka körül! A béke nagyon hasonlít ehhez. Ha kívül keressük a körülöttünk lévő fizikai világban vagy másokban, mindig csalódni fogunk, de ha megtanuljuk, hogy ezt hol és hogyan tudjuk megtalálni saját magunkban, akkor rájövünk, hogy bármikor elérhető.

A meditáció szót a tudat különböző állapotainak körülírására alkalmazzák: szemlélődés, koncentráció, imádkozás, mantrázás, stb. Maga a szó valószínűleg az azonos tövű „mederi” latin szóból ered, aminek a jelentése: „gyógyítani”. A meditációt minden bizonnyal tekinthetjük egy gyógyító folyamatnak úgy érzelmileg, mint szellemileg, sőt bizonyos értelemben még fizikailag is. A meditáció legegyszerűbb definíciója: a tudat helyes használata, a pozitív gondolkodás. Nem kell a gondolatainkat erőszakkal megszüntetni, de azokat helyesen kell használnunk.”

Forrás: Brahma Kumaris World Spiritual University - Meditáció a gyakorlatban

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr714658439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása