Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Vegetáriánus étrend vagy vegán életszemlélet

2018. szeptember 30. 21:00 - Lénárt Csaba

Született már korábban is blogposzt a témában, amiben a lehető legalapvetőbb különbségeket vettem górcső alá. Ebben a posztan viszont egy kicsit mélyebben is szeretném feltárni a különbségeket. Remélem ezzel sikerül eloszlatnom kétségeket, félreértelmezéseket és akár segítséget is nyújthatok azoknak, akik életmódváltásban gondolkodnak.

Vegetarianizmus: azaz húsmentes étrend

Alapvetően a vegetarianizmus egy olyan táplálkozási gyakorlat, amelynek követői minden állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását megtagadják. A hétköznapi szóhasználatban azokat hívják vegetáriánusoknak, akik nem esznek húst, de például fogyasztanak tojást, tejtermékeket vagy éppen mézet. A vegetarianizmus általában csak a táplálkozási szokásokban mutatkozik meg, és három különböző irányzatát ismert:

  • Az ovo-lakto-vegetáriánusok csak a húst mellőzik, míg tojást és tejterméket fogyasztanak.
  • A lakto-vegetáriánusok amellett, hogy nem fogyasztanak húst, tojást sem vesznek magunkhoz, ám tejterméket igen.
  • Az ovo-vegetáriánusok pedig tojást fogyasztanak, ám tejtermékeket és húsokat nem.

Van egy negyedik típus is, akik teljesen vegetáriánusokat, azaz növényi étrendet követőket - őket keverik össze leggyakrabban a vegán életszemléletet követőkkel. Ez annyit tesz, hogy ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, sem húst, sem halat, sem tojást, sem tejterméket.

Veganizmus: az életszemlélet

A vegetáriánus étrendtől eltérően a veganizmus sokkal több, mint a hús fogyasztásának mellőzése. A veganizmus egy életszemlélet, nem csupán egy étrend, vagy fogyókúra; sokkal inkább állatjogi mozgalom. A veganizmus életszemlélet követői ugyanis elutasítják az állatok kizsákmányolását, illetve az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását is. A gondolkodásmód alapja az állatok szabadságának és élethez való jogának elismerése! Egyszerűen megfogalmazva, a vegánok nem fogyasztanak húst a vegetáriánusokhoz hasonlóan, ám ezen felül kerülnek minden más állati eredetű élelmiszert is, illetve nem használnak semmilyen állati eredetű terméket, és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási cikkeket, ruhát, tisztitószert, kozmetikumot sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr9414273621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása