Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A formás lábak titka

2018. október 16. 10:15 - Lénárt Csaba

Szinte kivétel nélkül mindannyiunknak van olyan testrésze, mellyel nem vagyunk igazán elégedettek. Ha lábról van szó gyakran hallom, hogy vékonyabb combokat vagy éppen izmosabb vádlikat szeretnének a vendégeim. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni lábaink izomzatának felépítésével, és megismerni azokat a gyakorlatokat, melyekkel hatékonyan erősíthetjük végtagjainkat az áhított forma elérése érdekében.

photo-1517498559795-28a423c31125.jpg

A láb izomzata

A láb izmainak elhelyezkedésük szerint lábháti és talpi csoportját különböztetjük meg. Érdemes tudni róluk, hogy rövid, kis izmok, melyek a lábszár működését segítik. Főleg hajlító és feszítő izmokat különböztetünk meg köztük, emellett az öregujjnak és a kisujjnak külön izomzata van. A combizmokat tekintve a térdízületre három izom hat. Ezek közül elől a feszítők, a négyfejű combizom, hátul pedig a hajlítók, míg belsőoldalon a közelítők. A combközelítő, a fésűizom, a hosszú és rövid közelítő izmok: ezek egymáshoz húzzák a combokat. A lábszár izmai elülső, hátulsó és szárkapocscsonti izom, a lábhát és az ujjak hajlítását és feszítését végzi. Ennek segítségével részt vesznek a lábboltozat fenntartásában. Végül jó tudni, hogy a lábszárhajlítók vaskosabbak, mint a feszítők, ezért látjuk a lábszár hátsó részét kidomborodni.

Gyakorlatok a formás lábakért

Természetesen kortól, nemtől, testsúlytól, és egyéb személyes paraméterektől, valamint a kitűzött céltól függ, hogy kinek milyen lábgyakorlatokat érdemes végeznie, de általánosan igaz, hogy a következő gyakorlatokkal mindenki tehet a szép, tónusos lábizmokért.

  • Guggolás: Állj csípőszélességű terpeszbe, told hátra a csípőd miközben leguggolsz, úgy, hogy a combjaid párhuzamosak legyenek a talajjal, majd emelkedj vissza kiindulóhelyzetbe.
  • Kitörés: Állj terpeszbe, lépj ki az egyik lábaddal, majd lassan engedd le a tested, hogy az elülső térded 90 fokban legyen behajlítva, tartsd meg ezt a pozíciót, majd emelkedj fel, a hátsó lábaddal pedig lépj előre.
  • Vádliemelés: Állj ismét csípőszélességű terpeszbe, majd emelkedj lábujjhegyre, tartsd meg ezt a pozíciót, majd ereszkedj vissza.
  • Sarokemelések: Állj a lépcső szélére úgy, hogy mindkét sarkad kissé lelógjon a lépcsőről, majd az egyik lábadat emeld fel a lépcsőről, majd a vádlidat használva emeld fel magad, végül ereszkedj újra le.
  • Csípőemelés: feküdj hanyatt, majd húzd fel a térdeidet, a kezeidet pedig nyújtva fektesd a törzsed mellé. Emeld fel a csípődet a földtől csak addig, hogy a hátaddal ne homoríts, majd engedd vissza le.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr4014304547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása