Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A sport története

2018. július 12. 09:59 - Lénárt Csaba

Szinte minden Facebook posztomban és blogbejegyzésemben szóba kerül a sport, hiszen ez a munkám, a hivatásom, az életem. Igyekszem mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás. De azt vajon tudjátok-e, hogy a sportok milyen mély gyökerekig nyúlnak vissza, vagy, hogy melyek világszerte a legnépszerűbb sportágak? Íme, egy kis izgalmas fejtágítás:

A sport hivatalos definíciója szerint nem más, mint egy meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól eltérő környezetben. Célja pedig természetesen nem más, mint a testedzés, versenyzés, vagy éppen a szórakozás és a képességek fejlesztése. Maga a kifejezés az angolba származott francia „desporter” szóból származik, mely az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először.

A sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését, valamint a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Így tehát maga a sport feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulásnak és fejlődésnek. Természetesen sokat változott az idők során, egyre jobban szervezetté és szabályozottá vált. Az élelemszerzéshez és túléléshez szükséges tevékenységeket, mint a vadászat vagy a horgászat, egyre inkább a versenyzés vagy a kikapcsolódás kedvéért űzték, tehát sporttá váltak hétköznapi tevékenységekből.

Az ipari forradalom és a tömegtermelés megjelenése több szabadidőt biztosított az emberek számára, amely egyre többek számára tette lehetővé a sportolást, mely a tömegtájékoztatás és globális kommunikáció megjelenésével méginkább teret nyert. A professzionalizmus uralkodóvá vált, ezzel tovább népszerűsítve a sportokat, manapság pedig egyre népszerűbbé válnak az extrém sportok, hiszen a cél a mindennapi élet rutinjából való kiszakadás lett.

S hogy melyek napjainkban a legnépszerűbb sportok, melyik sportágért rajonganak a legtöbben? Lássuk! A tizedik a listában a golf, közvetlenül mögötte az amerikai futball áll, őket pedig a rugby, majd az asztalitenisz követi a hetedik helyen. Ezek nagy része – kivéve az utolsót - nálunk nem túl népszerű, világszerte azonban annál nagyobb rajongás övezi őket. A hatodik pozíciót a röplabda, míg az ötödiket a tenisz foglalja el, melyekkel ma már a hazai iskolákban a testnevelés óra keretin belül is megismerkedhetnek a gyerekek. A dobogóról éppen csak a lemaradva a jégkorong a negyedik, míg bronzérmes a kosárlabda, az ezüstöt pedig a krikett zsebelhette be. Nem meglepő, hogy az összes sportág közül a labdarúgás a legnépszerűbb, melyet a világ minden földrészének, minden országában játszanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8014108313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása