Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Étrend-kiegészítők pro és kontra 2. rész

2018. május 15. 08:26 - Lénárt Csaba

Az étrend-kiegészítők körül mindig nagy ellentétek dúlnak, hiszen nagyon megosztó, ki mennyire tartja hasznosnak vagy éppen károsnak a fogyasztásukat. Nem könnyű állás foglalni a témában, így ebben a blogposzt sorozatban sokkal inkább pro és kontra szeretnék érvelni a témában, mintsem felszínesen véleményt formálni. Az első részben összefoglaltam Nektek, hogy mik is azok az étrend kiegészítők, most pedig szeretnék egy kicsit arról írni, kinek és mennyire lehet hasznos, illetve indokolt étrend-kiegészítőt szednie!

vitamin-b-effervescent-tablet-supplement.jpg

Nagyon megoszlik, hogy ki, milyen okból kezd el étrend-kiegészítőt fogyasztani. Általában három nagyobb kategóriába szokták sorolni a fogyasztókat a fizikai aktivitásuk szempontjából, úgy, mint fizikailag nem aktív fogyasztók (nem sportolnak az étrend kiegészítő fogyasztása mellett), hobbi sportolók illetve a hivatásos vagy verseny sportolók.  A laikusok számára is egészen biztosan azonnal szembetűnő, hogy teljesen másra van szüksége mindhárom csoportnak tápanyagfelvétel szempontjából, ebből adódóan az étrend-kiegészítők használatának szükségességét/hasznosságát/ is külön-külön érdemes megvizsgálni.

Az első kategória tagjai, tehát akik nem sportolnak, a leggyakrabban azért használnak étrend-kiegészítőt, hogy hozzájussanak a megfelelő tápanyagokhoz, egészségüket megőrizzék. Amennyiben azonban az ebbe a kategóriába tartozók megfelelően odafigyelve, akár szakember segítségével állítják össze étrendjüket, számukra nem indokolt az étrend-kiegészítők fogyasztása.

A második kategória tagjai aktív életet élnek, rendszeresen mozognak, így más tápanyagigénnyel rendelkezik a szervezetük. Ők általában, az első kategóriához hasonlóan, azért fogyasztanak étrend-kiegészítőket, hogy fedezzék szerveztük tápanyagigét, megőrizzék egészségüket, formálják testüket. Esetükben is elmondható, hogy megfelelő táplálkozás mellett az étrend-kiegészítők alkalmazása nem indokolt. Nem mindegy azonban, hogy milyen aktivitásról, és a sport/testmozgás milyen formájáról beszélünk. Akik ugyanis mondjuk a hegymászás szerelmesei, azok számára adott esetben nem az egészségmegőrzés a cél, és a sport olyan mértékű fizikai megterhelést jelent szervezetük számára, amely akár szükségessé/hasznossá is teheti az étrend-kiegészítők használatát. Hangsúlyozom azonban, hogy szekértő nélkül értend-kiegészítőt használni nagyon kockázatos. Minden esetben fontos, hogy konzultáljunk olyan személlyel, aki fizikai-és egészségügyi állapotunknak megfelelően tud olyan terméket ajánlani, aminek nem lesznek súlyos-, akár életveszélyes mellékhatásai ránk nézve.

A harmadik csoport tagjai, azaz a hivatásos- vagy versenysportolók általában összetett indokok miatt fogyasztanak étrend -kiegészítőket. Ezek között természetesen, ahogy a másik két csoport esetében is, szerepel a tápanyagigény fedezése, és az egészségmegőrzés is, ám náluk hangsúlyosabbá válik a teljesítményfokozás, illetve képbe kerül a testösszetétel megváltoztatása is. A hivatásos sportolók számára a táplálék-kiegészítők segíthetnek akár a sporttevékenység káros hatásainak tompításában, de csökkenthetik a regenerációs időt is. Emellett a sportteljesítmény javításában is szerephez juthatnak, ám a mai napig nem született arról egységes vélemény, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása indokolt lenne az élsportolók esetében, ám hasznos lehet. Ebben az esetben is természetesen kiemelkedő jelentőséggel bír a termékek minősége, illetve a szekértő vélemény az étrend-kiegészítők kiválasztása és alkalmazása során.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr1113944800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Takács 2018.05.16. 10:03:56

Ezt a semmitmondó cikket....jesszusom

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.16. 10:19:24

Egy kérdés nyúz másfél hete,
Egészítsek étrendet-e?
:)

hapsi 2018.05.16. 11:09:06

Ez tényleg hiánypótló volt...

Szelid sunmalac 2018.05.16. 11:14:12

Ma mar nyugodtan fekszem le.

rednek 2018.05.16. 13:10:30

Először is azt kéne tisztázni, hogy mit értünk étrend-kiegészítők alatt. Én csak a vitamin, ásv.anyag, nyomelemeket tartalmazó készítményekre gondolok itt. Más készítményekről szerintem nem itt kellene beszélni.
A szerző kompetenciája vitán felüli, de azzal vitatkoznék, hogy van akinek nem indokolt az étrend-kiegészítő fogyasztása. Szerintem mindenkinek szükséges aki megengedheti magának. Annak esetleg nem, aki teljes tápanyag tartalmú étrendet tud tartani. Hát ezt nagyon kevés ember tudja megoldani. Egyszer régen valamelyik tv-adón volt egy műsor ami ezzel a témával foglalkozott . Ott bemutatták, hogy ha egy átlagembernek természetes anyagokból kéne fedezni a napi teljes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, kalória, stb. szükségletét az mekkora nyersanyag mennyiségeket igényelne. Egy 2x2 méteres asztal tele volt pakolva zöldséggel, gyümölccsel, cereáliákkal, hússal, tejtermékkel, stb. Ekkora mennyiségű élelmiszert megvásárolni,elkészíteni, de előtte kiszámítani a szükséges mennyiségeket, egyeztetni a vitaminok és egyéb összetevők megfelelő arányát és főleg elfogyasztani, képtelenség. Vagy egy főállású diétás nővér kell hozzá, amit nem mindenki engedhet meg magának. És hangsúlyozom, átlag emberről van szó, átlag tápanyag igénnyel.
Az emberek többsége az étkezés tekintetében kényszerpályán mozog idő, pénz, táplálkozási, beszerzési lehetőségek(üzlet, étkező) befolyásolják a napi étkezését, ami így csak töredékét tartalmazza a szükséges tápanyagoknak. Tehát az emberek 90%-ának szüksége lenne táplálék kiegészítőkre, nem azért hogy megtáltosodjanak(mint ahogy azt egyesek hiszik) hanem csak a normális, átlagos életfunkciók működéséhez, a megfelelő(jó) közérzet fenntartásához.
Akik azt mondják, hogy odafigyelnek az étkezésükre, azok csak hiszik, hogy minden tápanyag benne van. Ha elemeznénk kiderülne hogy a fele sem. Legfeljebb csak a fontosabb összetevők. A nyomelemekre, kevésbé közismert vitaminokra a napi étkezésnél nem figyel senki, pedig némelyik hiánya megfejthetetlen problémát okozhat. A vitaminkészítmények viszont nagyrészt tartalmazzák ezeket.
süti beállítások módosítása