Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Étrend-kiegészítők pro és kontra

2018. április 08. 13:55 - Lénárt Csaba

 

  1. rész

Az étrend-kiegészítők kérdésköre mindig is komoly viták alapjául szolgált: vannak, akik esküsznek rájuk, vannak, akik viszont semmi pénzért nem fogyasztanák őket. Mivel a téma meglehetősen összetett, és nem csak kár, de hiba is lenne csupán egyetlen, vagy éppen felszínes szempontok szerint vizsgálni a kérdést, így egy több részes blogposzt sorozatban fogok a továbbiakban foglalkozni a témával. Ebben, az első részben szeretnék néhány fontos alapfogalmat tisztázni az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, valamint néhány egyszerű, ám annál fontosabb tényt összefoglalni a témában.

 

 

Először is tisztázzuk, mit is jelent pontosan az, hogy étrend-kiegészítő. A 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmezése szerint: "étrend-kiegészítő: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba."

Az étrend-kiegészítőket többféle képen is rendszerezhetjük. Például használati céljuk szerint alkalmazhatjuk őket kényelmi termékekként (például gondoljunk az energiaszeletekre, vagy a sportitalokra), vagy éppen izomtömeg-növelők kiegészítőjeként (mint a tömegnövelők és a kreatin). Emellett fogyókúrás kiegészítőként és teljesítményfokozó kiegészítőként is használatban vannak.

Egy másik aspektusból hatóanyagukat tekintve is rendszerezhetőek, legcélszerűbben a következőképen: bizonyos készítmények táplálkozásunk egy vagy több összetevőjét, az emberi egészséghez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak (fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag. Éppígy léteznek olyan étrend-kiegészítők is, melyek hatóanyagai nem nélkülözhetetlenek szerveztünk számára, ám rendszeresen és régóta fogyasztott anyagokat tartalmaznak, úgy, mint mondjuk a koffein. Ezek mellett pedig vannak hormonális, növényi és egyéb eredetű készítmények is.

A fenti rendszerezésből jól látszik, hogy ugyan étrend-kiegészítőkről beszélünk, nagy részük eredetileg azonban nem volt étrendünk természetes összetevője. Éppen ezért, elöljáróban annyit mindenképpen leszögezhetünk, hogy ha úgy döntünk, hogy étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk előtte dietetikushoz a személyre szabott alkalmazás érdekében.

Ennek ellenére, sokan azzal érvelnek az étrend-kiegészítők fogyasztása mellett, hogy olyan hatóanyagok találkoznak bennük, melyekre szervezetünknek szüksége van. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy míg az élelmiszerek gyakran több, egymás hatását támogató összetevőt tartalmaznak, addig ez az étrend-kiegészítőkre már kevéssé jellemző. Ahogy azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha alacsony valamely szükséges tápanyag bevitele a szervezetünkben, és ez a hiány táplálkozási szokásaink megváltoztatásával nem orvosolható, akkor szükség lehet mesterséges pótlásra is, de csak és kizárólag orvos vagy dietetikus személyes felügyelete mellett! De azt se felejtsük el, hogy az étrend-kiegészítők élelmiszerek helyett, illetve betegségek gyógyítására nem alkalmasak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr3313818128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása