Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Zöldborsó nyersen, párolva, sütve, főzve!

2018. március 11. 09:07 - Lénárt Csaba

Egy korábbi blogposztomban említettem, hogy a hüvelyes zöldségek milyen nagyszerű fehérjeforrások. Nekem az egyik nagy kedvencem közülük a zöldborsó, mely nem csak fehérjeforrásnak kitűnő…

pexels-photo-435798.jpeg

A borsó vagy veteményborsó, egy tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye a hazai veteményes kertekben mindenütt megtalálható zöldségféle. Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában.

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi. Emellett a nyers zöldborsó glikémiás indexe 48, mely érték az alacsony, 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel sem. Amikor tehetjük, megéri nyersen, párolás vagy főzés nélkül fogyasztani, de természetesen számtalan jótékony hatása miatt a zöldborsó a gasztronómia egyik legkedveltebb hazai alapanyaként is ismert!

Hoztam nektek egy gyors, akár fagyasztott (bár persze a friss mindig jobb) alapanyagból is elkészíthető borsókrém receptet!

Hozzávalók:

zöldborsó, fokhagyma, só,

Elkészítés:

  1. Amennyiben friss borsót használsz, főzd puhára, a fagyasztott alapanyag esetében elegendő kiolvasztani.
  2. A zöldborsót összeturmixoljuk a fokhagymával és a sóval.
  3. Mentával vagy bazsalikommal tovább ízesíthető.
  4. Szendvicskrémként mennyei, vendégvárnak, vagy reggelire is tökéletes megoldás!

 

Ha kipróbáltátok, jöhetnek a képek és a vélemények a borsókrémről! J

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8413730308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása