Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Titkos fehérjeforrás: tönkölybúza

2017. november 12. 20:52 - Lénárt Csaba

Bár kevesen tudják, de a tönkölybúza kiváló fehérjeforrás, és emellett más jótékony hatása is van az emberi szervezetre! Ismerjétek egy kicsit közelebbről, hogy lássátok miért is szeretem én annyira a tönkölybúzát, és miért ajánlom mindig a vendégeim figyelmébe.

A tönkölybúza egészen a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott az emberek étrendjében, itthon pedig a 19. század végéig termesztették, aztán sokáig szem előtt tévesztettük. Szerencsére azonban napjainkban ismét előtérbe került termesztése és fogyasztása is! Nem véletlen, hiszen az emberi szervezet számára az egyik leghasznosabb gabonaféle!

A tönkölybúza számos pozitív hatása közé sorolható, hogy fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét és az aminosavak közül többek között az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, fenil-alanin- és lizintartalma is jelentős. Ezek mellett vitamin- és ásványi anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem az összes B-vitamin ráadásul niacin- és E-vitamin tartalma is számottevő! Továbbá réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét, sőt kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma is figyelemre méltó!

Érdemes bevezetnünk étrendünkbe, hiszen ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentéshez, sőt, az érelmeszesedést megelőző étrendbe beépítve is nagyon hatásos! Egyébként a hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjébe is kiváló, ráadásul esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre is.

 

+36 20 / 971 – 4718

lenartcsaba1@gmail.com

https://www.facebook.com/lenart.csaba.7

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr413251107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása