Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Brokkoli: igazi vitaminbomba!

2018. július 09. 06:08 - Lénárt Csaba

A brokkolinak több, mint harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat, bár a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Azt mindenki tudja, hogy mennyire finom ételek készíthetők belőle, azt viszont kevesen, hogy milyen hihetetlenül egészséges is! Íme, néhány ok, hogy miért érdemes brokkolit csinálnod ma ebédre!

Először is a brokkoliban található rafaninnak hála antibiotikus hatással rendelkezik, gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását, sőt, gátolja a pajzsmirigyben a tiroxin és a kalcitonin termelődését is.  A brokkoliban rejlő szulforafánnak hála pedig ennek a zöldségnek a fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt és az általa okozott károsodás mértékét is.

Ezek mellett a brokkoli segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében is. Különösen fontos ez, ugyanis a koleszterin tartósan magas szintje jelentős szerepet játszik az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is. 

Továbbá a brokkoli rendkívül gazdag vitaminokban, úgy, mint: A-, B-, C-vitamin, sőt, ásványi anyagokban, vasban és kalciumban is bővelkedik. Ha mindez még nem lenne elég, magas a rosttartalma is, ennek köszönhetően pedig emésztésserkentő hatású is. Rákellenes zöldségnek is tartják, hiszen az emésztőszervi daganatok, az emlőrák, a prosztatarák, sőt, a bőrrák megelőzésében is jó segítség lehet a legfrissebb kutatások szerint. Ráadásul várandósan is egy igazi főnyeremény, ugyanis folsavban is gazdag, mely fontos szerepet játszik a magzat idegrendszerének fejlődésében.

Mindezek örömére jöhet egy jó kis sajtszószos tésztával sült brokkoli recept?

Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 30 dkg száraz tészta (pl. orsó), 3 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, 20 dkg reszelt sajt

Első lépésben a brokkolit blansírozzuk, a tésztát nem túl puhára kifőzzük, majd leszűrjük. Utána a vajból, lisztből, tejből besamelmártást készítünk, amit sóval, borssal, szerecsendióval ízesítünk, majd 15 dkg reszelt sajttal még forrón összekeverjük. A következő lépésben a tésztát és a brokkolit tűzálló tálba tesszük, és a szósszal leöntjük. Végül megszórjuk a maradék sajttal, és addig sütjük, míg a sajt ropogósra sül a tetején. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7314101571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása