A több részes blogposzt sorozat harmadik részében az egyik kedvenc magvamat, a lenmagot hoztam el Nektek, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessétek! A lenmagot sokáig csak a ruhaiparban használták, ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később azonban kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan hasznos anyag található, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Lássuk most mik is ezek!
A legfontosabb tény a lenmaggal kapcsolatban, azaz esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít. Azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóak, mint a közönséges zsírral telítettek. Emellett a lenmag kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, és jótékony hatással van az ízületi megbetegedésekre is. A lenmag segítheti az emésztést is, sőt, a bőrápolásban is remek társ! Emellett csökkentheti az édesség utáni vágyat, és képes összhangba hozni a hormonrendszert is.
Ez az apró, természetes "csoda" tartalmaz Omega-3-at, rostot, fehérjét, mangánt, magnéziumot, foszfort és szelént is, sőt, B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is!
Ha csak 5 jó tulajdonságát emelhetném ki, akkor azok a következők lennének:
- Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma.
- Gluténmentes, így nagyszerűen és természetesen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék a lennel.
- Magas antioxidáns tartalmával támogatja az öregedési folyamatok csökkentését, a hormon egyensúlyt, és a sejtek egészségét.
- A lenmag elősegíti az egészséges emésztést, ugyanis a lenben lévő ALA védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját és fenntartja a gyomor és bélrendszer egészség.
- A lenmag előnyei már többször is bizonyítást nyertek az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatokkal kapcsolatban is.
A lenmag sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbe, hiszen készíthetünk vele kenyeret vagy akár és süteményt is.