Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Étrend-kiegészítők pro és kontra

2018. június 04. 07:43 - Lénárt Csaba

III. rész

 

Az előző két posztomban igyekeztem definiálni, hogy mik is azok az étrend-kiegészítők, illetve kicsit boncolgattam, kinek, mennyire lehet hasznos, káros, esetleg fontos ezek szedése. Az utolsó részben szeretnék még kicsit kitérni arra, hogy milyen hatása van a nők és a gyermekek szervezetére az étrend-kiegészítőknek, valamint röviden összefoglalni a véleményemet a témában.

pexels-photo-860378.jpeg

Ahogy már írtam róla korábban, a sportolók, testépítők esetében a megfelelő körültekintéssel kiválasztott, minőségi táplálékkiegészítő használata akár hasznos is lehet, hiszen bizonyos módon képes a sporteredményeket közvetetten, vagy közvetlenül javítani. Ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, növényi kivonatok és még sorolhatnám. Ilyen esetekben a nagy igénybevétel okozta megnövekedett tápanyag-igény pótlására is alkalmas lehet az étrendkiegészítő, ám nem győzöm hangsúlyozni, csak szakember segítségével kiválasztott termékeket szabad magunkhoz vennünk, hiszen komoly egészségügyi problémáktól kímélhetjük így meg magunkat. Ilyen esetekben azonban többségében férfi sportolókról beszélünk. Mi a helyzet a hölgyekkel?

Táplálékkiegészítők szerepe az aktív életet élő nők hétköznapjaiban

A nők többsége nem tart igényt táplálékkiegészítőkre, akik mégis, azok viszont sok esetben tartanak tőlük, hiszen ezeket a termékeket többségében robosztus férfiakkal reklámozzák, és valljuk meg őszintén, nem sok hölgy vágyik ilyen testalkatra. Sok más szempontból azonban - adott esetben – az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek a hölgyek számára is. Ugyanis ahogy a férfiak esetében, úgy a hölgyeknek is az aktív, sportos életmód okozta többletterhelés miatt megnövekedik a tápanyagigénye. A táplálék-kiegészítőket segítségével gyorsabban, könnyebben tudja a szervezet megnövekedett igényét kielégíteni. Természetesen ez továbbra sem opció az egészséges táplálkozás helyettesítésére. Az étrend-kiegészítők alkalmazása minden esetben csak egyfajta „támogatása” lehet a szervezetnek, nem képes helyettesítő szerepet betölteni semmilyen formában.  

Táplálékkiegészítők gyermekeknek?

Azoknak az apróságoknak, akik sok teljes őrlésű gabonát, friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nem szükséges, hogy vitamint szedjenek. Kivételek azonban természetesen vannak. Léteznek ugyanis válogatós gyermekek, és olyan háztartások is, ahol nem megoldott a mindennapi főzés, esetleg anyagi korlátai vannak a megfelelő táplálkozásnak. Kérdés, hogy ilyen esetekben mennyire releváns az étrend-kiegészítők használata. A saját véleményem, hogy a táplálékkiegészítőkkel semmiképpen sem helyettesíthető a teljes értékű étkezés. Ám a teljes értékű étrend és egyes étrend-kiegészítők kombinálása megoldás lehet a különféle hiányállapotok elkerülésére. Gondolok itt szerényebb körülmények között élő családokra, ahol például a multivitaminok és egyéb étrend-kiegészítők segítetnek a gyermekek egészséges fejlődésében. Ebben az életkorban azonban még fontosabb, hogy mindenképpen szakember segítségével válasszák ki a szülők a megfelelő étrend-kiegészítőket a gyermekek számára.

Az étrend-kiegészítők kérdése a mai napig nagyon megosztó téma. Sokan el sem tudnák képzelni nélkülük a hétköznapokat, mások viszont semmi pénzért nem vennék be őket. Én azt gondolom, hogy soha semmi nem fehér vagy fekete, így ebben a témában sem lehet teljesen elutasító vagy éppen elvakultan lelkes az ember. A megfelelő körültekintéssel kiválasztott, minőségi, helyesen adagolt étrend-kiegészítők sok esetben képesek olyan támogatást nyújtani szervezetünk számára, amit más módon nem tudnánk ilyen könnyen kivitelezni. De hogy szükségünk lenne rá, azt nem jelenthetjük ki határozottan, azt pedig mindenkinek el kellene felejtenie, hogy az egészséges táplálkozás helyettesíthető étrend-kiegészítők alkalmazásával.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2514021906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása