A múlt hónapban megkezdett, több részes blogposzt sorozat második részében egy szintén kevésbé ismert különlegességet hoztam Nektek, méghozzá a fenyőmagot! A magvak és a gabonafélék fontos szerepet töltenek be az ember táplálkozási szokásaiban, a fenyőmagot azonban kevesen ismerik, pedig, ha tudnák….
A tobozok magja, vagyis a fenyőmag hazánkban kevésbé ismert kincs, pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik, és több nemzet konyhájában népszerű alapanyag. Színe hasonlít a napraforgómaghoz, de annál nagyobb és hosszúkásabb a formája. Gazdag fehérjékben, így elősegíti az izomépítést is, sőt, cink is nagy mennyiségben található benne; de lássuk sorban, miért is olyan értékes kincs a fenyőmag?!
Először is igazi vitaminbomba! Többek között megtalálhatóak benne az A-, E-, B1- és B2-vitaminok is, sőt, ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható; magnéziumot és káliumot nagyobb mennyiségben tartalmaz. Emellett antioxidáns hatással is rendelkezik, így remek immunerősítő!
A keringési problémákkal küzdőknek is érdemes fogyasztaniuk a fenyőmagot, hiszen csökkentheti a magas vérnyomást és hozzájárul a normális koleszterinszint kialakításához is, valamint cukorbetegek is bátran kipróbálhatják. Ha mindez még nem lenne elég, vértisztító hatással is rendelkezik, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is kiváló! Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, sőt, fogyókúra alatt is hasznos lehet, ugyanis a fenyőmag csökkenti az étvágyat, és segít lebontani a szervezetben felhalmozódott zsírmennyiséget is!
És hogy hogyan fogyasszuk? A fenyőmagot szórhatjuk salátára, de akár sós és édes süteményekben is megállja helyét, sőt, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is. A megfelelő ízhatás érdekében érdemes száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni.