Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A mozgásszegény életmód és a betegségek

2017. december 30. 08:30 - Lénárt Csaba

 

Az idők változnak, az iparilag fejlett társadalmakban a népesség fizikai aktivitása jelentősen lecsökkent. Ennek elsősorban az-az oka, hogy a gépesítés miatt egyre kevesebben végeznek fizikai munkát, és egyre általánosabbá vált az ülőmunka (ami mellett ráadásul nehéz is időt szakítani a rendszeres testmozgásra). A sport hiányának azonban az elhízás mellett számtalan élettani hatása is van, jónéhány betegség kialakulásában ludas.

heart-care-1040227_1280.jpg

A mozgásszegény életmód az egész világon jelen van, de hazánkban sajnos különösen jellemző. Egyes kutatások szerint a magyarok 93% nem mozog heti kétszer 40 percet sem. Persze felesleges is számadatokkal dobálózni, elég csak saját környezetünket megvizsgálni. Hány ismerősünkről vagy barátunkról, esetleg kollégánkról, családtagunkról mondhatjuk el, hogy rendszeresen mozog?  Pedig a mozgásszegény életmód (mindenféle egyéb káros szenvedély nélkül) önmagában is fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.  Gondoljunk csak bele: az inaktív, nem mozgó leépülő szervezet már élettanilag is magában hordozza a betegségeket. Éppen ezért van akkora jelentősége, hogy bármilyen nehéz is, de szakítsunk időt arra, hogy sportoljunk, méghozzá rendszeresen, hiszen a mozgás jótékony élettani hatásai széleskörűek. Először is a rendszeres edzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, emellett pedig csökkenti a szívizomzat oxigénigényét (ennek kiemelkedő jelentősége van a koszorúér-betegségben szenvedők számára). Emellett a rendszeres sportolás hatására csökken a vérzsír-szint, a vérnyomás is, emellett pedig az izommunka csökkenti a vércukorszintet is. Sőt, a rendszeres mozgás előnyös hatása sok esetben olyanoknál is kimutatható, akiknél már megtörtént a baj: azaz már kialakult valamilyen koszorúér-betegség.

 

Az egészségedért csak Te magad tehetsz! Indulj el az úton, és ha engem választasz segítségül, nem fogom hagyni, hogy feladd!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7813533843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása