Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A sport fontosságáról idős korban

2017. november 13. 13:19 - Lénárt Csaba

Nem olyan régen írtam Nektek egy bejegyzést arról, hogy milyen nagy jelentősége van ifjú korban a rendszeres testmozgásnak. Ebben a posztban pedig megpróbáltam összefoglalni, hogy nincs ez másképpen idős korban sem.

Az öregedés folyamatára nincs ellenszer, ám a korral járó degeneratív elváltozásokat lehet befolyásolni - többek között rendszeres testmozgással is! Az idős korral járó kedvezőtlen élettani változások nagymértékben ronthatják az érintettek életminőségét, sőt, akár korlátozhatják is őket megszokott életvitelükben. Éppen ezért érdemes időben megtenni a következő lépéseket e folyamatok lassítására: helyes táplálkozás, dohányzás mellőzése, és természetesen a rendszeres testmozgás!

A rendszeres sporttevékenység képes részben ellensúlyozni az öregedéssel együtt járó negatív hatásokat, sőt nyújtja az aktív élettartamot is egyben. Egyfelől direkt módon, másfelől a korral járó kísérőbetegségek gyakoriságának csökkentésével javítja az élet minőségét időskorúaknál. A rendszeres mozgás bizonyítottan és nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, hiánya viszont jelentősen rontja életminőségünket, kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítheti az időseket!

Ahogy fentebb már említettem, rendszeres testmozgással az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is megelőzhetőek. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az anyagcsere betegségek vagy éppen a csontritkulás. Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szív-érrendszer teljesítőképessége nő, ahogy az izomerő is! Emellett javulhat az ízületi mozgékonyság csakúgy, mint a mozgáskoordináció. Rendszeres sport hatására a cukorbetegség, az elhízás, sőt a magas vérnyomás gyakorisága is csökkenhet. Emellett az idősek mentális teljesítménye is javul a testmozgás hatására!

Éppen ezért érdemes idősebb családtagjainkat, barátainkat, ismerőseiket is arra biztatni, hogy mozogjanak rendszeresen, hiszen sokkal többet segítenek vele saját szervezetüknek, mint gondolnák!

 

+36 20 / 971 – 4718

lenartcsaba1@gmail.com

https://www.facebook.com/lenart.csaba.7

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr613261997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása