Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Mi is az-az egészség?!

2018. november 20. 19:24 - Lénárt Csaba

Oly gyakran emlegetett és népszerű fogalom az egészségmegőrzés, az egészséges életmód-, táplálkozás. De mit is jelent pontosan az egészség, milyen részekből tevődik össze, mi befolyásolja és hogyan érhető el? A továbbiakban ezekre a kérdésekre igyekszem választ találni.

Az egészség, a hivatalos definíció szerint a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Tehát ha azt mondjuk, egészségesek vagyunk, akkor nem pusztán fizikailag „nem vagyunk betegek”, de érzelmileg és mentálisan is kiegyensúlyozottnak kell lennünk, sőt, szociális helyzetünknek is rendezettnek kell lennie hozzá. Azt hiszem, ez sok mindenre magyarázatot ad, hiszen hányszor éreztük már magunkat levertnek, erőtlennek anélkül, hogy fizikailag betegek lettük volna?! Környezetünk és társas kapcsolataink is nagyban befolyásolják tényleges egészségünket.

Természetesen nem vagyunk egyformák, így igényeink is eltérnek egymástól, a testi/lelki/mentális tényezők egyénenként különbözőek lehetnek, és más-más mértékben befolyásolják az egészségünket, így a személyes egészség fogalma szubjektív, ám a dimenziók megegyeznek.

A biológiai, vagyis fizikai egészséghez elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működése, míg a lelki egészség a személyes világnézetünk, alapelveink, értékrendünk, és a saját magunkkal való békében való együttélés nélkül nem valósulhat meg. A mentális egészség feltétele a következetes és letisztult gondolkodásra való képesség, míg az emocionális egészség elképzelhetetlen az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége nélkül.  Szociális egészségről pedig akkor beszélhetünk, ha a másokkal való kapcsolatok kialakítása nem okoz gondot.

S hogy mi befolyásolja igazán a személyes, egyéni egészségünket? Megközelítőleg 1/5-öd részben öröklött tényezők. Gondoljunk itt személyiségjegyeinkre, idegrendszerünkre, esetleg öröklött betegségekre. Kicsit több, mint 1/5 részben a környezeti tényezők befolyásolják egészségünket, úgy mint természeti környezet és társadalmi. Az egészségünk megőrzéséhez kevesebb, mint 1/5 részben járul hozzá az egészségügyi ellátás és legnagyobb részben az egészségmagatartásunk, életvitelünk van hatással egészségünkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2514383852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása