Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Vegán életmód és étkezés

2018. május 21. 07:39 - Lénárt Csaba

Hazánkban is egyre többen választják a vegán életmódot, ám sokan összekeverik a vegetarianizmussal. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzését jelenti. A hozzá kapcsolódó filozófia elutasítja az érezni képes állatok árucikként való felhasználását. A veganizmus a táplálkozás mellett a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek kiválasztásában is megnyilvánul. Aki vegán étrendet választ magának az tehát elhagyja táplálkozási étrendjéből az állati eredetű termékeket, de nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, sőt, sok esetben a mézet is, valamint az egyéb állati eredetű anyagokat.

carrot-kale-walnuts-tomatoes.jpg

Sokakban ezen a ponton merül fel a kérdés: mit is eszik akkor egy vegán?

A rövid válasz így hangzik: állati eredetű ételeken kívül mindent. A hosszabb válasz pedig, hogy változatosabban táplálkozik, mint azt sokan hinnék, hiszen azzal, hogy valamit elhagyunk az étrendünkből, sok más, új megismerésére nyílik alkalmunk. Ha röviden szeretnénk összefoglalni, akkor néhány alapvető alapanyag az emberi szervezet számára teljes értékű vegán étkezést képes garantálni. Ilyenek a magvak, gabonafélék, sötét színű zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek. Utóbbiak közül határozottan hasznos minél többet nyersen elfogyasztani.

A tejtermékek terén ma már számtalan helyettesítési forma létezik: tej és tejszín helyett, mandula, kókusz, zab vagy szójatejtermékek, sajtok helyett szójából vagy diófélékből és tápiókából készült készítmények állnak a vegánok rendelkezésére.

Ma már elfogadott és alátámasztott orvosi vélemény, hogy egy jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van, ráadásul számos betegség megelőzésére is alkalmas! Ezek között említhető a csontritkulás és a mellrák, ráadásul, amennyiben valaki követi az egészséges vegán étrendet, tapasztalni fogja, hogy az energiaszintje sokkal magasabb lesz, mint korábban. Egyéb pozitív hatásai is vannak szervezetünkre a vegán életmódnak: csökken a testszag, hajunk és körmeink megerősödnek, csökkennek a PMS és az allergia tünetei.

A mondás, miszerint, amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik, a vegán életmódra és étrendre is igaz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2213989766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása