Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Izomzatunk szerepe

2018. március 04. 22:05 - Lénárt Csaba

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, jó közérzetünket. Az izmok erősítése ugyanis nem csak azért fontos, hogy vonzónak érezzük testünket, feszesek legyenek a vonalaink, hanem az egészséges mozgásrendszer fenntartása érdekében is. Szóval ismerkedjünk meg közelebbről most kicsit saját testünk felépítésével, izmaink működésével, és életünkben betöltött szerepével!

mozg05b.jpg

Az emberi szervezet összetett gépezet, és izmaink szerves részét képezik ennek a bonyolult rendszernek. Az izmaink szervezetünk aktív mozgásszervi, melyek szoros kapcsolatban állnak csontvázunkkal és akaratunktól függően működnek. Szerepük a mozgásban, valamint az ízületek rögzítésében éppúgy elengedhetetlen, mint a mozgatásában, erőkifejtésében, testtartás megtartásában, anyagcserében, sőt a hőtermelésben és a vérkeringés serkentésében is. Izmaink száma 350 körül van, összsúlya testtömegünk harmada (persze ez egyénenként változik). Ha csoportosítani szeretnénk őket, akkor érdemes hatásuk és funkcióik iránya szerint sorba szedni őket a következő képen: hajlító, feszítő, közelítő, távolító és forgató izmok.

A mozgás aktív rendszerét a vázizomzat adja, ami önálló izmokból áll, melyek csoportosan működnek. Éppen ezért kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy odafigyeljünk izomzatunk egészségére, karban tartsuk, fejlesszük azt, hiszen a mozgásszervi problémák egy életre éreztethetik hatásukat, korlátozhatnak minket abban, hogy teljes életet élhessünk.

 

A rendszeres testmozgás jótékony hatással van a mozgásrendszerre. Kortól és nemtől függetlenül fontos, hogy odafigyeljünk izomzatunk egészségére, fiatal korban a fejlődés, felnőtt korban a fenntartás, idő korban pedig a megelőzés miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr3713715540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása