Egy korábbi blogposztomban említettem, hogy a hüvelyes zöldségek milyen nagyszerű fehérjeforrások. Nekem az egyik nagy kedvencem közülük a zöldborsó, mely nem csak fehérjeforrásnak kitűnő…
A borsó vagy veteményborsó, egy tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye a hazai veteményes kertekben mindenütt megtalálható zöldségféle. Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában.
B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi. Emellett a nyers zöldborsó glikémiás indexe 48, mely érték az alacsony, 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel sem. Amikor tehetjük, megéri nyersen, párolás vagy főzés nélkül fogyasztani, de természetesen számtalan jótékony hatása miatt a zöldborsó a gasztronómia egyik legkedveltebb hazai alapanyaként is ismert!
Hoztam nektek egy gyors, akár fagyasztott (bár persze a friss mindig jobb) alapanyagból is elkészíthető borsókrém receptet!
Hozzávalók:
zöldborsó, fokhagyma, só,
Elkészítés:
- Amennyiben friss borsót használsz, főzd puhára, a fagyasztott alapanyag esetében elegendő kiolvasztani.
- A zöldborsót összeturmixoljuk a fokhagymával és a sóval.
- Mentával vagy bazsalikommal tovább ízesíthető.
- Szendvicskrémként mennyei, vendégvárnak, vagy reggelire is tökéletes megoldás!
Ha kipróbáltátok, jöhetnek a képek és a vélemények a borsókrémről! J