A karácsonyi időszak elképzelhetetlen a sok-sok finom sütemény és főétel nélkül – én viszont most néhány vegán recepttel készültem nektek, mert hiszek benne, hogy egészségesen is készíthetünk ínycsiklandó ünnepi fogásokat!
1) Teljes kiőrlésű linzer, vagy Isler
Hozzávalók (25db)
350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
250 g bio növényi margarin
150 g nádporcukor
lekvár ízlés szerint
Elkészítése:
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk. Linzerformával lyukas és sima tallérokat szaggatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt kisütjük.
2) Pagoda karfiol - pástétom fenyőmaggal
Hozzávalók (4 főre):
300 g pagoda karfiol (esetleg sima karfiol)
150 g burgonya
3 ek. olívaolaj
30 g fenyőmag
zöldfűszeres (esetleg sima) só
őrölt bors
3 ek. teljes kiőrlésű liszt
Elkészítése:
Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kis kockákra, a megmosott karfiolt szedjük rózsákra. Tegyük mindkét zöldséget egy lábasba, öntsünk rá egy ujjnyi vizet és pároljuk kb. 15 percig, majd alaposan szűrjük le. Ízesítsük a megfőtt zöldségeket az olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, és adjuk hozzá a fenyőmagot. Botmixerrel pürésítsük az egészet, végül pedig keverjük hozzá a lisztet. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyünk rá kerek, vagy szögletes desszertgyűrűket, amikbe belekanalazzuk a pürét. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre. Tálalás előtt távolítsuk el a desszertgyűrűt és tetszés szerint díszítsük.
2) Szejtán Gulyás Galuskával
Hozzávalók:
30 dkg szejtánkocka
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 ek. pirospaprika
só, bors, őrölt kömény
1/2 kg burgonya
1 sárgarépa
1 tv paprika
1 paradicsom
1 ek. vega-mix
10 dkg tönkölyliszt
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a felaprított vöröshagymát, beletesszük a szejtánkockákat, amiket kicsit megpirítunk. Ráhintjük a pirospaprikát, megfűszerezzük, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjuk 1 dl vízzel. 10 percig pároljuk, majd még 8 dl vizet öntünk hozzá. A répát karikákra vágjuk, és beletesszük a levesbe, a burgonyát, paradicsomot és paprikát felkockázzuk, majd 10 perccel később ezeket is a leveshez adjuk és puhára főzzük. A lisztet sóval és vízzel összegyúrjuk, majd galuskákat szaggatunk belőle, és a levesbe tesszük.
(Forrás: http://www.vegankaracsony.hu)