Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Gyömbér, a természet ajándéka

2018. december 10. 08:17 - Lénárt Csaba

A gyömbér egy igazi kincs! Számtalan, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása ismert; már több száz éve alkalmazták a gyógyászatban! Hogy mire is jó pontosan? A következőkből kiderül!

 • A gyömbér többek között erősíti az immunrendszert, remek megoldás, ha megfáztunk vagy influenzások vagyunk, hiszen vírus- és baktériumellenes hatóanyaginak hála csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést is.
 • A gyömbér hatékony lehet akár migrénes betegek számára is, mivel hatékonyan csökkenti a fejfájást.
 • A gyömbérrel igen sokat tehetünk a hányinger megfékezése érdekében is, legyen szó tengeri betegségről, vagy éppen terhesség és a kemoterápia alatt jelentkező rosszullétről.
 • A gyömbér nem csak megelőzi a rák kialakulását, de a rákos sejteket is elpusztítja!
 • Vérhígító hatású, és azonnal csökkenti a vérnyomást, valamint megelőzheti a vérrögképződést.
 • Gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékony segítséget jelenthet az ízületi gyulladás okozta fájdalomra, valamint pajzsmirigy problémákra is gyógyírt nyújt.
 • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél a rendszeres gyömbér fogyasztás akár 10 %-al is csökkentheti a vércukorszintet.
 • A napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, sőt, a megfigyelőképességet is.
Szólj hozzá!

Így maradj erős és egészséges télen is!

2018. december 05. 09:42 - Lénárt Csaba

Senki sem szeret lebetegedni, kimaradni az iskolából, vagy szabadságra menni, otthon nyomni az ágyat, lázasan, gyógyszereket szedni, legyengülni. Persze nem könnyű elkerülni télen sem a meghűlést, sem a vírusokat, de azért tehetünk ellene, hogy minket is utolérjen a végzet. Mutatom hogyan!

 • Mossunk minél gyakrabban kezet, tömegközlekedési eszközökön lehetőség szerint védjük arcunkat!
 • A friss levegő nem csak akkor hasznos, amikor szabadidőnkben kimozdulhatunk otthonról! A rendszeres szellőztetés is nagyon fontos, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy otthonunkban fertőzzük meg egymást családtagjainkkal!
 • Télen más vitaminforrásokból kell táplálkoznunk, melegítő hatású ételeket kell fogyasztanunk. Főzzünk sok-sok hüvelyes főzeléket, levest, mint a bab, borsó, lencse!
 • Elő a futócipővel! A rendszeres testmozgás remek immunerősítő!
 • Fogyasszunk az idénynek megfelelő gyümölcsöket, mint pl. alma, körte, naspolya, és ha lehet, mindig helyi termesztésű gyümölcsöt válasszunk, csak utána jöjjenek az import gyümölcsök!
 • Minden nap együnk fokhagymát természetes baktérium és vírusölő hatása, és savanyú káposztát C vitamin tartalma miatt!
 • Ha nassolni szeretnénk, elő a dióval, mogyoróval, mandulával.
 • Alvásra fel! Télen többet kell pihennünk, szerveztünk sokkal könnyebben kimerül, ezzel fogékonyabbá válik a betegségekre is!
 • Fogyasszunk el lefekvés előtt egy mézes hársfa vagy kamillateát.
Szólj hozzá!

A sport jótékony hatásai szorongásos betegségek esetén

2018. november 25. 10:02 - Lénárt Csaba

A depresszió a leggyakrabban diagnosztizált mentális betegség. Majdnem minden tizedik ember legalább egyszer érintett élete során. Gyakran, sok helyen olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás milyen jó hatással van az emberi testre és lélekre egyaránt. Éppen ezért a szorongásos betegségek esetében, így a depresszió leküzdésében is számíthatunk a sportra.

Először is fontos tisztáznunk, hogy mi is az a szorongás? Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy a pszichológia tudomány számára a legátfogóbb elemzést a szorongás természetéről Freud adta, aki öt évtizeden át foglalkozott a témával. Fontosnak tartotta a gyakorta rokon életműnek tartott félelem és szorongás közötti különbség feltárását, mely utóbbi definiálhatóságában is segítségére volt. Szerinte a szorongás az állapotra vonatkozik, s eltekint a tárgytól, míg a félelem, ami élmény és testi változások vonatkozásában megegyezik a szorongással, a figyelmet egyenesen a tárgyra irányítja.  Ebből adódóan a félelem oka, tárgyi vonatkozásaiban mindig konkrét, a szorongásé viszont bizonytalan, tehát az ember a szorongással védekezik az ijedtség ellen.

Mindannyian szorongtunk már rövidebb- hosszabb ideig életünk során, a depresszió azonban egy ennél sokkal keményebb dió, ugyanis a szorongás mellett számtalan más tünetet is okoz, úgy, mint levertség, energiátlanság, folyamatos tépelődés, önmarcangolás. Éppen ezért a depresszió egészügyi problémákat is okozhat, illetve erősen befolyásolhatja a cukorbetegséget és az ízületi gyulladást és számtalan más betegség kialakulásában is döntő szerepet játiszik.

S hogy - hogy jön ide a sport? A sport testre és lélekre gyakorolt pozitív hatása nem újdonság. Számlatan tanulmány készült a témában, melyből kiderült, hogy a rendszeresen futók a testmozgásnak köszönhetően pszichikailag is jobban érzik magukat, pontosabban kevésbé hajlanak a depresszióra. Ennek legfontosabb oka, hogy élvezik a megnövekedett önértékelésből fakadó előnyöket. Emellett a sporttevékenység  emeli a hangulatot, ösztönző hatású és csökkenti a passzivitást, ráadásul eltereli a figyelmet a problémákról, sikerélményt ad, sőt, sportágtól függően akár a csoportos sport pszichológiai támogatást is ad.

Az endorfin mellett a sport növeli a szerotonin-termelést is, mely segít a kiegyensúlyozott és elégedett érzés elérésében. Ezek mellett a sport lehetőéget ad, hogy a beteg átlépje saját passzivitásának határait, segít a kezdeményezésben és támogatja az önbecsülés fejlődését is. S ha mindez még nem lenne elég, lebontja a stresszhormonokat, amelyek szintén pozitív hatással vannak a hangulatunkra, és képessé válunk szebb színben látni a világot!

Szólj hozzá!

Mi is az-az egészség?!

2018. november 20. 19:24 - Lénárt Csaba

Oly gyakran emlegetett és népszerű fogalom az egészségmegőrzés, az egészséges életmód-, táplálkozás. De mit is jelent pontosan az egészség, milyen részekből tevődik össze, mi befolyásolja és hogyan érhető el? A továbbiakban ezekre a kérdésekre igyekszem választ találni.

Az egészség, a hivatalos definíció szerint a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Tehát ha azt mondjuk, egészségesek vagyunk, akkor nem pusztán fizikailag „nem vagyunk betegek”, de érzelmileg és mentálisan is kiegyensúlyozottnak kell lennünk, sőt, szociális helyzetünknek is rendezettnek kell lennie hozzá. Azt hiszem, ez sok mindenre magyarázatot ad, hiszen hányszor éreztük már magunkat levertnek, erőtlennek anélkül, hogy fizikailag betegek lettük volna?! Környezetünk és társas kapcsolataink is nagyban befolyásolják tényleges egészségünket.

Természetesen nem vagyunk egyformák, így igényeink is eltérnek egymástól, a testi/lelki/mentális tényezők egyénenként különbözőek lehetnek, és más-más mértékben befolyásolják az egészségünket, így a személyes egészség fogalma szubjektív, ám a dimenziók megegyeznek.

A biológiai, vagyis fizikai egészséghez elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működése, míg a lelki egészség a személyes világnézetünk, alapelveink, értékrendünk, és a saját magunkkal való békében való együttélés nélkül nem valósulhat meg. A mentális egészség feltétele a következetes és letisztult gondolkodásra való képesség, míg az emocionális egészség elképzelhetetlen az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége nélkül.  Szociális egészségről pedig akkor beszélhetünk, ha a másokkal való kapcsolatok kialakítása nem okoz gondot.

S hogy mi befolyásolja igazán a személyes, egyéni egészségünket? Megközelítőleg 1/5-öd részben öröklött tényezők. Gondoljunk itt személyiségjegyeinkre, idegrendszerünkre, esetleg öröklött betegségekre. Kicsit több, mint 1/5 részben a környezeti tényezők befolyásolják egészségünket, úgy mint természeti környezet és társadalmi. Az egészségünk megőrzéséhez kevesebb, mint 1/5 részben járul hozzá az egészségügyi ellátás és legnagyobb részben az egészségmagatartásunk, életvitelünk van hatással egészségünkre!

Szólj hozzá!

Az őszi téli-kedvenc: kivi

2018. november 06. 22:01 - Lénárt Csaba

Ősszel és télen nehezebb megtalálni a természetes vitaminforrásokat a boltok polcain, de van néhány közöttük, ami igazi kincsesbánya szervezetünk számára! Az egyik ilyen a kivi, ami amellett, hogy jót tesz a bőrnek, remek megoldás a vérnyomás csökkentésére, de szívbetegségek és az agyérgörcs megelőzésében is jeleskedik.

Kivi: mi fán terem?

A kivi egy bokros, eredendően kétlaki, több méteres hajtásokkal rendelkező kúszónövény, aminek több,  mint negyven faja létezik. Őshazája Kína, éretten ovális, nagy tojásnyi, 5-6 cm átmérőjű, 60-120 grammos nagyságot elérő barna szőrös héjú és üde zöld belsőjű gyümölcs. Különlegessége, hogy a zamatos, lédús bogyók édeskések, mégis enyhén savanykás ízt hagynak maguk után.

 photo-1534317862865-63d22190d563.jpg

Miért olyan egészséges?

A kiviben létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin és a magnézium mellett  a foszfor is nagy mennyiségben megtalálható. Ha számszerűsíteni akarjuk a kivi jó tulajdonságait, akkor azt mondhatjuk, hogy 100 g kivi mindössze 40 kalóriát, ám 100-250 mg C-vitamint, sőt, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi akár napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti.

A C-vitamin azért is különösen fontos, mert antioxidánsként működik a szervezetünkben, így megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását. Ezen tulajdonságának köszönhetően kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.

Emellett a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek számára is megoldást jelenthet, rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségének megőrzését, sőt a székrekedés megelőzésében is hasznát vesszük. S ha mindez még nem lenne elég, a kivi az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkenti.

Szólj hozzá!

Négy gyakorlat a szépen kidolgozott mellizmokért

2018. október 21. 19:57 - Lénárt Csaba

Melyik férfitársam ne vágyna erős és kidolgozott mellizmokra? A nagy mellizmok nemcsak jól mutatnak, hanem a szép testtartást is fokozzák; az erős felsőtest bástyái. Éppen ezért most hoztam nektek négy mellizomgyakorlatot, amiket ha helyesen végeztek el, látványos eredményeket érhettek el velük!

photo-1519741347686-c1e0aadf4611.jpg

 1. Fekvőtámasz

Az egyszerű klasszikus, amit akár otthon is, bármikor gyakorolhatsz! Nagyon fontos azonban, hogy helyesen végezd a gyakorlatot: a törzsed legyen egyenes, a csípőd ne lógjon. Ha a széles kartartást választod, a mellizom dolgozik, ha szűk kartartást részesíted előnyben inkább a tricepszed fog fejlődni.

 1. Tárogatás súlyzóval

Ebben az eseten is nagyon fontos a helyes kivitelezés, hiszen csak így lesz meg az eredménye, és a sérüléseket is így kerülheted el.  Gyakorlat közben a karjaid legyenek enyhén behajlítva, a könyököd viszont maradjon végig ugyanabban a szögben. Alapszabály, amit sokan elrontanak, hogy a súlyzót addig engedd le a tested mellé, amíg már érzed, hogy húzódik a mellizmod! Innen emeld őket felfelé, majd állítsd meg őket egymástól néhány cm távolságra.

 1. Fekvenyomás vízszintes padon

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat, ha a mellizmodat szeretnéd fejleszteni, ráadásul fejleszti a tricepszet, a vállat és a hátizmokat is!  Érdemesebb széles fogással dolgozni, mert így erőteljesebb hatás éri a mellizmokat. Fontos, hogy mindig engedd mellkasig a rudat és teljes mozgástartományban dolgozz vele.

 1. Tolódzkodás

Tolódzkodás esetében, a hátra tartott lábaknál a mellizom alsó része jelentős terhelést kap, így ez a gyakorlat is tökéletes, ha a szép mellizom a cél! Figyelj a kartartásra: szűkebb fogásnál a tricepsz az, ami dolgozik!

Szólj hozzá!

A formás lábak titka

2018. október 16. 10:15 - Lénárt Csaba

Szinte kivétel nélkül mindannyiunknak van olyan testrésze, mellyel nem vagyunk igazán elégedettek. Ha lábról van szó gyakran hallom, hogy vékonyabb combokat vagy éppen izmosabb vádlikat szeretnének a vendégeim. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni lábaink izomzatának felépítésével, és megismerni azokat a gyakorlatokat, melyekkel hatékonyan erősíthetjük végtagjainkat az áhított forma elérése érdekében.

photo-1517498559795-28a423c31125.jpg

A láb izomzata

A láb izmainak elhelyezkedésük szerint lábháti és talpi csoportját különböztetjük meg. Érdemes tudni róluk, hogy rövid, kis izmok, melyek a lábszár működését segítik. Főleg hajlító és feszítő izmokat különböztetünk meg köztük, emellett az öregujjnak és a kisujjnak külön izomzata van. A combizmokat tekintve a térdízületre három izom hat. Ezek közül elől a feszítők, a négyfejű combizom, hátul pedig a hajlítók, míg belsőoldalon a közelítők. A combközelítő, a fésűizom, a hosszú és rövid közelítő izmok: ezek egymáshoz húzzák a combokat. A lábszár izmai elülső, hátulsó és szárkapocscsonti izom, a lábhát és az ujjak hajlítását és feszítését végzi. Ennek segítségével részt vesznek a lábboltozat fenntartásában. Végül jó tudni, hogy a lábszárhajlítók vaskosabbak, mint a feszítők, ezért látjuk a lábszár hátsó részét kidomborodni.

Gyakorlatok a formás lábakért

Természetesen kortól, nemtől, testsúlytól, és egyéb személyes paraméterektől, valamint a kitűzött céltól függ, hogy kinek milyen lábgyakorlatokat érdemes végeznie, de általánosan igaz, hogy a következő gyakorlatokkal mindenki tehet a szép, tónusos lábizmokért.

 • Guggolás: Állj csípőszélességű terpeszbe, told hátra a csípőd miközben leguggolsz, úgy, hogy a combjaid párhuzamosak legyenek a talajjal, majd emelkedj vissza kiindulóhelyzetbe.
 • Kitörés: Állj terpeszbe, lépj ki az egyik lábaddal, majd lassan engedd le a tested, hogy az elülső térded 90 fokban legyen behajlítva, tartsd meg ezt a pozíciót, majd emelkedj fel, a hátsó lábaddal pedig lépj előre.
 • Vádliemelés: Állj ismét csípőszélességű terpeszbe, majd emelkedj lábujjhegyre, tartsd meg ezt a pozíciót, majd ereszkedj vissza.
 • Sarokemelések: Állj a lépcső szélére úgy, hogy mindkét sarkad kissé lelógjon a lépcsőről, majd az egyik lábadat emeld fel a lépcsőről, majd a vádlidat használva emeld fel magad, végül ereszkedj újra le.
 • Csípőemelés: feküdj hanyatt, majd húzd fel a térdeidet, a kezeidet pedig nyújtva fektesd a törzsed mellé. Emeld fel a csípődet a földtől csak addig, hogy a hátaddal ne homoríts, majd engedd vissza le.
Szólj hozzá!

Edzőterem etikett, avagy mit NE csinálj, ha konditerembe jársz  

2018. október 14. 17:25 - Lénárt Csaba

 

Gyakran hallom a környezetemben lévőktől, hogy korábban féltek bemenni a konditerembe, attól tartottak, hogy kinevetik Őket, mert nem modell alkatok, vagy nem fogják tudni használni a gépeket. Ám ezek tapasztalataim szerint tévhitek, az emberek alapvetően segítőkészek egymással, és mindenki a saját edzésére koncentrál. Vannak azonban olyan egyszerű szabályok, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát edzés közben! Szóval jöjjön egy "mit ne csinálj a teremben" lista:

photo-1534438327276-14e5300c3a48.jpg

Ne tetszelegj a tükör előtt

Természetesen az edzés fontos része, hogy a tükörben ellenőrizzük, megfelelően végezzük-e az adott gyakorlatot, és edzés végén megcsodálni az izmainkat sem bűn, sőt inspiráló is lehet, de ne tükör előtt töltsük az időnk nagy részét, mert nem otthon vagyunk!

Ne gyűjtsd be az összes súlyzót

Vannak gyakorlatok, amelyekhez szükség lehet többféle súlyra, de figyelj mások igényeire is! Ha sokan vagytok, inkább gyakorlatonként vidd magaddal a súlyokat, vagy ha ez az út számodra kényelmetlen, próbálj olyan időben edzeni járni, mikor kevesebben vannak a teremben.

Ne hagyd szét használat után a súlyzókat

Egyrészt udvariatlanság edzés után nem a helyére tenni a súlyzókat - hiszen valaki másnak kell majd pakolnia helyetted - másrészt pedig a többiek nem lehetnek benne biztosak, hogy használja-e éppen valaki a súlyokat (akkor sem, ha te már rég otthon vagy).

Ne foglald feleslegesen az eszközöket

Ha megállsz pihenni, inni, vagy nyújtani, engedd, hogy addig mások használják az eszközöket!

Ne telefonálj hangosan

Persze nem könyvtárról beszélünk, hanem konditeremről, ami sosem csendes, de mások koncentrációját megzavarhatod vele - és egyébként a sajátodat is. Ha lehet, míg edzel, a telefont tedd félre!

Ne akarj mindenáron hasznos tanácsokat osztogatni!

Lehetnek jó meglátásaid és tapasztalataid is az edzéssel kapcsolatban, ám ettől függetlenül nem kell mindenkivel megosztanod azokat. Természetesen a jószándékú segítség bárkinek jó lehet, de mindig kérdezd meg először, hogy elfogadna-e az adott illető egy tanácsot tőled.

Szólj hozzá!

Mit egyen a gyerek, ha aktívan sportol?

2018. október 07. 10:37 - Lénárt Csaba

Több bejegyzésemben is foglalkoztam már azzal, hogy mennyire fontos minden életkorban a testmozgás, a fejlődő szervezet számára azonban, ha lehet, még nélkülözhetetlenebb a sport! Ha azonban gyermekünk aktívan mozog, étvágya mellett a tápanyagigénye is megnő. Sokan kérdezik tőlem, hogy mit érdemes szem előtt tartani a sportoló gyermek étrendjének kialakítása során. Természetesen mindig elmondom, hogy egy étrend csak akkor lehet igazán jó, ha személyre szabott, halmozottan igaz ez, ha fejlődésben lévő gyerekekről van szó, de néhány általános aranyszabály azért létezik a témában.

photo-1509791650328-319264fd4d4a.jpg

A legfontosabb hogy a táplálás kiegyensúlyozott legyen, ezért oda kell figyelni arra, hogy mit eszik edzés előtt és edzés után, miből mennyit fogyaszt, mennyi folyadékot vesz magához!

Először is kezdjük az időzítéssel: a gyermekek szervezetének 2-3 órára van szüksége, hogy egy főétkezést, reggelit vagy ebédet megemésszen, míg a tízórai vagy uzsonna feldolgozása 30–60 percet vesz igénybe szerveztük számára. Ezt mindig tartsuk szem előtt gyermekeink étkeztetése során.

A megfelelő ütemű növekedés egyik fontos eleme a fehérje, hiszen a fehérjék felelnek az izmok növekedésért. Éppen ezért érdemes a reggelt tojással és teljes kiőrlésű gabonákkal kezdeni, ebédre pedig hetente többször is érdemes halfélét készíteni a gyerekeknek, friss zöldségekkel, de a bab és a tofu is remek megoldás lehet.

Szervezetünk energiaellátásának másik fő forrásai a szénhidrátok. Fontos azonban, hogy ha gyereknek készítünk ételt, akkor az összetett szénhidrátokat részesítsük előnyben, úgy, mint teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát és tésztát. Amik viszont kerülendők edzések előtt, azok a zsíros ételek, hiszen a zsírt lassan emészti meg a szervezet, így magas zsírtartalmú ételek fáradékonnyá teszik a gyerekeket.

Az étkezés mellett elengedhetetlenül fontos odafigyelni a hidratálásra! A gyerekek (valljuk meg, hozzánk hasonlóan) hajlamosak elfelejteni inni, ám az ő szervezetük máshogy működik, mint a miénk. Fontos, hogy egy-egy nagyobb fizikai megterhelés előtt már 2-3 órával gondoskodni kell megfelelő hidratációról, de természetesen az edzések alatt, és a hétköznapokban sem szabad figyelmen kívül hagyni a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásának fontosságát.

 

Szólj hozzá!

Vegetáriánus étrend vagy vegán életszemlélet

2018. szeptember 30. 21:00 - Lénárt Csaba

Született már korábban is blogposzt a témában, amiben a lehető legalapvetőbb különbségeket vettem górcső alá. Ebben a posztan viszont egy kicsit mélyebben is szeretném feltárni a különbségeket. Remélem ezzel sikerül eloszlatnom kétségeket, félreértelmezéseket és akár segítséget is nyújthatok azoknak, akik életmódváltásban gondolkodnak.

Vegetarianizmus: azaz húsmentes étrend

Alapvetően a vegetarianizmus egy olyan táplálkozási gyakorlat, amelynek követői minden állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását megtagadják. A hétköznapi szóhasználatban azokat hívják vegetáriánusoknak, akik nem esznek húst, de például fogyasztanak tojást, tejtermékeket vagy éppen mézet. A vegetarianizmus általában csak a táplálkozási szokásokban mutatkozik meg, és három különböző irányzatát ismert:

 • Az ovo-lakto-vegetáriánusok csak a húst mellőzik, míg tojást és tejterméket fogyasztanak.
 • A lakto-vegetáriánusok amellett, hogy nem fogyasztanak húst, tojást sem vesznek magunkhoz, ám tejterméket igen.
 • Az ovo-vegetáriánusok pedig tojást fogyasztanak, ám tejtermékeket és húsokat nem.

Van egy negyedik típus is, akik teljesen vegetáriánusokat, azaz növényi étrendet követőket - őket keverik össze leggyakrabban a vegán életszemléletet követőkkel. Ez annyit tesz, hogy ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, sem húst, sem halat, sem tojást, sem tejterméket.

Veganizmus: az életszemlélet

A vegetáriánus étrendtől eltérően a veganizmus sokkal több, mint a hús fogyasztásának mellőzése. A veganizmus egy életszemlélet, nem csupán egy étrend, vagy fogyókúra; sokkal inkább állatjogi mozgalom. A veganizmus életszemlélet követői ugyanis elutasítják az állatok kizsákmányolását, illetve az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását is. A gondolkodásmód alapja az állatok szabadságának és élethez való jogának elismerése! Egyszerűen megfogalmazva, a vegánok nem fogyasztanak húst a vegetáriánusokhoz hasonlóan, ám ezen felül kerülnek minden más állati eredetű élelmiszert is, illetve nem használnak semmilyen állati eredetű terméket, és nem vásárolnak állatkísérletekhez köthető vagy állatokon tesztelt háztartási cikkeket, ruhát, tisztitószert, kozmetikumot sem.

Szólj hozzá!