Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A cukorbetegség és a sport

2018. július 17. 08:06 - Lénárt Csaba

Szinte mindenki környezetében van valaki, aki cukorbetegséggel küzd. Ez nem véletlen, hiszen a diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik. Hazánkban sincsen ez másképpen, hiszen Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma. Elkeserítő számok ezek, kiváltképp azért, mert a cukorbetegség még ma sem gyógyítható. Vannak azonban olyan módszerek, melyek a diéta és adott esetben a gyógyszer vagy az inzulin mellett segíthetnek a betegséget könnyebben elviselni. Ilyen a rendszeres testmozgás is!

pexels-photo-207381.jpeg

A sport – annyi minden más mellett – a cukorbetegek számára is nagyon hasznos, hiszen a rendszeres testmozgás kedvezően hat a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában, és annak fenntartásában is hasznosnak bizonyul. Emellett segít az egészséges testsúly elérésében és megtartásában is! Természetesen szabályok itt is vannak, amiket nem csak érdemes, de muszáj is betartani!

Cukorbetegség esetében – ahogy egyébként minden más esetben is - a megfelelő étrend és a rendszeres, személyre szabott mozgás jó alapot biztosíthat a teljes élethez. Diabétesz esetén a sport és a táplálkozás legfőbb célja kiegyensúlyozni a vércukorszintet, valamint megtartani ezt az ideális állapotot! Hogy ez hogyan lehetséges? A megfelelő szénhidrát-bevitellel javíthatunk a szervezet működésén, míg az edzéssel a vércukorszint kóros csökkenése, valamint növekedése akadályozható meg.

Ma, hazánkban még nem túl elterjedt tény, hogy a mozgásnak milyen fontos szerepe is lehet a betegség kezelésében. Egy szakember által, megfelelően összeállított programmal a jobb közérzet és az ideális testsúly elérése – vagy megtartása - mellett a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.  A személyre szabott edzésterv összeállításához nélkülözhetetlen a részletes kivizsgálás és diagnózis figyelembe vétele, valamint a beteg egyéni, fizikai állapota. Ezek alapján kerül összeállításra a terv, amelynek segítségével az ideálistól eltérő értékeket normalizálhatjuk.

 

 

10 komment

A sport története

2018. július 12. 09:59 - Lénárt Csaba

Szinte minden Facebook posztomban és blogbejegyzésemben szóba kerül a sport, hiszen ez a munkám, a hivatásom, az életem. Igyekszem mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás. De azt vajon tudjátok-e, hogy a sportok milyen mély gyökerekig nyúlnak vissza, vagy, hogy melyek világszerte a legnépszerűbb sportágak? Íme, egy kis izgalmas fejtágítás:

A sport hivatalos definíciója szerint nem más, mint egy meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól eltérő környezetben. Célja pedig természetesen nem más, mint a testedzés, versenyzés, vagy éppen a szórakozás és a képességek fejlesztése. Maga a kifejezés az angolba származott francia „desporter” szóból származik, mely az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először.

A sport magába foglalja az emberi képességek öncélú fejlesztését, valamint a képességek gyakorlati alkalmazhatósága miatti fejlesztését egyaránt. Így tehát maga a sport feltehetőleg az emberiséggel egyidős, és a kezdetektől hasznos módja lehetett a tanulásnak és fejlődésnek. Természetesen sokat változott az idők során, egyre jobban szervezetté és szabályozottá vált. Az élelemszerzéshez és túléléshez szükséges tevékenységeket, mint a vadászat vagy a horgászat, egyre inkább a versenyzés vagy a kikapcsolódás kedvéért űzték, tehát sporttá váltak hétköznapi tevékenységekből.

Az ipari forradalom és a tömegtermelés megjelenése több szabadidőt biztosított az emberek számára, amely egyre többek számára tette lehetővé a sportolást, mely a tömegtájékoztatás és globális kommunikáció megjelenésével méginkább teret nyert. A professzionalizmus uralkodóvá vált, ezzel tovább népszerűsítve a sportokat, manapság pedig egyre népszerűbbé válnak az extrém sportok, hiszen a cél a mindennapi élet rutinjából való kiszakadás lett.

S hogy melyek napjainkban a legnépszerűbb sportok, melyik sportágért rajonganak a legtöbben? Lássuk! A tizedik a listában a golf, közvetlenül mögötte az amerikai futball áll, őket pedig a rugby, majd az asztalitenisz követi a hetedik helyen. Ezek nagy része – kivéve az utolsót - nálunk nem túl népszerű, világszerte azonban annál nagyobb rajongás övezi őket. A hatodik pozíciót a röplabda, míg az ötödiket a tenisz foglalja el, melyekkel ma már a hazai iskolákban a testnevelés óra keretin belül is megismerkedhetnek a gyerekek. A dobogóról éppen csak a lemaradva a jégkorong a negyedik, míg bronzérmes a kosárlabda, az ezüstöt pedig a krikett zsebelhette be. Nem meglepő, hogy az összes sportág közül a labdarúgás a legnépszerűbb, melyet a világ minden földrészének, minden országában játszanak.

Szólj hozzá!

Brokkoli: igazi vitaminbomba!

2018. július 09. 06:08 - Lénárt Csaba

A brokkolinak több, mint harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat, bár a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Azt mindenki tudja, hogy mennyire finom ételek készíthetők belőle, azt viszont kevesen, hogy milyen hihetetlenül egészséges is! Íme, néhány ok, hogy miért érdemes brokkolit csinálnod ma ebédre!

Először is a brokkoliban található rafaninnak hála antibiotikus hatással rendelkezik, gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását, sőt, gátolja a pajzsmirigyben a tiroxin és a kalcitonin termelődését is.  A brokkoliban rejlő szulforafánnak hála pedig ennek a zöldségnek a fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt és az általa okozott károsodás mértékét is.

Ezek mellett a brokkoli segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében is. Különösen fontos ez, ugyanis a koleszterin tartósan magas szintje jelentős szerepet játszik az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is. 

Továbbá a brokkoli rendkívül gazdag vitaminokban, úgy, mint: A-, B-, C-vitamin, sőt, ásványi anyagokban, vasban és kalciumban is bővelkedik. Ha mindez még nem lenne elég, magas a rosttartalma is, ennek köszönhetően pedig emésztésserkentő hatású is. Rákellenes zöldségnek is tartják, hiszen az emésztőszervi daganatok, az emlőrák, a prosztatarák, sőt, a bőrrák megelőzésében is jó segítség lehet a legfrissebb kutatások szerint. Ráadásul várandósan is egy igazi főnyeremény, ugyanis folsavban is gazdag, mely fontos szerepet játszik a magzat idegrendszerének fejlődésében.

Mindezek örömére jöhet egy jó kis sajtszószos tésztával sült brokkoli recept?

Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 30 dkg száraz tészta (pl. orsó), 3 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, 20 dkg reszelt sajt

Első lépésben a brokkolit blansírozzuk, a tésztát nem túl puhára kifőzzük, majd leszűrjük. Utána a vajból, lisztből, tejből besamelmártást készítünk, amit sóval, borssal, szerecsendióval ízesítünk, majd 15 dkg reszelt sajttal még forrón összekeverjük. A következő lépésben a tésztát és a brokkolit tűzálló tálba tesszük, és a szósszal leöntjük. Végül megszórjuk a maradék sajttal, és addig sütjük, míg a sajt ropogósra sül a tetején. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a sportolást?

2018. június 18. 13:43 - Lénárt Csaba

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a mozgás egészen kis kortól fontos részét kell, hogy képezze a gyerekek életének, hiszen elengedhetetlen az egészséges testi és lelki fejlődéshez. Nem mindegy azonban, hogy a testmozgás milyen formáját választjuk, milyen rendszerességgel. Ahogy az sem, hogy a gyermek hogy fog hozzá viszonyulni: ha rosszul döntünk, egy életre elvehetjük a kedvét a sportolástól, ha viszont jól választunk, már kiskortól szerves részét képezheti majd csemeténk mindennapjainak a rendszeres testmozgás.

pexels-photo-784538.jpeg

Alapvetően az egészséges, kiegyensúlyozott gyermek számára lételem a mozgás. Gyakran mondjuk, hogy mi abban is kimerülünk, míg nézzük, ahogy ők fáradhatatlanul szaladgálnak, bicikliznek és fára másznak. Ám nem csak játék mindez.  Kiskorban a rendszeres testmozgás nagyban befolyásolja a mozgáskoordinációt, sőt az egyensúlyérzék fejlődését is, mely sok szempontból nyújt alapot a felnőttkori jó kiálláshoz. Emellett a sport fokozza az állóképességet és elősegíti a helyes testtartást, szerves részét képezi tehát az egészséges fejlődésnek.

Amivel a legtöbbet tehetünk azért, hogy gyermekünk szeressen sportolni, azaz, ha már pici korban megismertetjük minél több fajtájával. Szervezzünk kirándulásokat, vigyük el babúszásra, labdázzunk vele. Gondos szülőként látni fogjuk, mihez van érzéke és kedve, melyik az a mozgásforma, ami mellett ő maga szívesen tenné le a voksát.  Az iskolai keretek között szervezett edzések is remek lehetőséget nyújtanak rá, hogy többféle sportot is kipróbálhasson később a csemeténk. Ám ilyen esetekben is érdemes először gyermekünkkel elbeszélgetni róla, hogy mennyire érzi megfelelőnek a választott mozgásformát, majd esetleg beszélni az edzőkkel, elmenni egy-egy órára, hogy mi magunk is lássuk gyermekünk képességeit és az adott sportághoz való hozzáállását.

Nagyon fontos, hogy nem szabad semmit erőltetnünk. Gyermekkorban az apróságok könnyen lelkesednek, majd érdeklődésüket veszítik – épp úgy igaz ez a testmozgásra, mint bármi másra. Éppen ezért hagyni kell, illetve lehetőséget kell adni rá, hogy minél többféle testmozgást kipróbálhassanak, melyek között majd megtalálják a számukra legmegfelelőbbet. Ha erőltetünk egy adott mozgásformát, amiben nem érzi magát kényelmesen gyermekünk, akkor könnyen lehet, hogy sorozatosan kudarcélmények érik majd, és akkor nem akar majd sportolni. Nagyon fontos, hogy ne a saját vágyainkat vetítsük a gyerekre, olyan sportot válasszunk, ami számára is megfelelő, ami alkatához és fizikumához is passzol!

 

1 komment

Így sportolj a nyári kánikulában

2018. június 16. 18:11 - Lénárt Csaba

A rendszeres testmozgás fontosságát nem győzöm hangsúlyozni, vannak azonban évszakfüggő szabályok, amikre külön érdemes odafigyelni, hogy biztonságosan sportolhassunk. A nyári meleg ugyanis nagymértékben igénybe veszi testünket nyugalmi állapotban is, így sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az óvintézkedésekre, amikor nagyobb megerőltetés éri testünket! Összeszedtem 5 pontban, hogyan sportolhatunk okosan, kímélve szervezetünket, odafigyelve a folyadékbevitelre! Ha ezt az 5 pontot betartod, nem csak a kellemetlen meglepetéseket kerülheted el, de a testmozgást sem fogod kínzásnak érzeni nyár derekán sem!

 pexels-photo-1089164.jpeg

  1. A sportöltözet minden évszakban kiemelkedő jelentőséggel bír. Ahogy ősszel fontos, hogy vízálló ruhát viseljünk, vagy éppen télen olyat, ami melegen tartja testünket, épp olyan fontos, hogy nyáron szellős és kényelmes alapanyagú ruhát válasszunk. Ne szorítson, ne tapadjon a testre, jól szellőzzön, így segítve testünk természetes hűtőrendszerét.
  2. Természetesen a legfontosabb a folyadékpótlás! Erre akkor is oda kell figyelnünk, ha nem sportolunk, hiszen sokan hajlamosak nyáron elfelejteni meginni a megfelelő vízmennyiséget, amire a szervezetüknek szüksége lenne, és gyorsan kiszáradnak. Ha sportolunk, legalább 3 liter folyadékot fogyasszunk, amit reggeltől estig elosztva fogyasztunk el, edzés alatt pedig természetesen folyamatosan pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget. A napi folyadékmennyiség állhat jó minőségű ivóvízből, ásványvízből, gyümölcsteából és frissen préselt gyümölcsléből. Ami szintén fontos, hogy a sportolás után közvetlenül fogyasztott folyadék legyen testhőmérsékletű, azaz 36 fokos. Bár nyilván a hideg frissítőt éreznénk a legkívánatosabbnak ilyen esetben, ám a langyos folyadék gyorsan jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital, és így nincs szükség több liter hideg üdítőre nagyobb fizikai megterhelés után sem!
  3. Ha lehet, nyáron kerüljük, hogy napközben, a tűző napon űzzük kedvenc sportunkat. A legjobb, ha kora reggel, még a reggeli előtt sportolnunk. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor esetleg az estét is választhatjuk, de ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportok mellett dönteni. Ha mégis úgy alakulna, hogy csak napközben van lehetőségünk sportolni, az nagyon fontos, hogy az edzést főétkezés után minimum két órával szabad csak elkezdeni. Nyáron ezt ne tegyük 11.00-15.00 óra között!
  4. Mindenki szervezete másképpen reagál a melegre. Vannak, akik könnyebben viselik a legnagyobb kánikulát is, ám sokan szenvednek a hőségtől. Kánikula esetén kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, illetve a bevizezett sapka, a tarkó gyakori megnedvesítése, illetve a szigorúan betartott 15 percenkénti folyadékpótlás.
  5. Optimalizáljuk a testmozgást, vezessük be a heti rendszerességet, és tartsuk magunkat hozzá. Érdemes legalább heti 3 x 1 órát sportolni, természetesen ez szintén egyén függő, ám mindenképpen fontos a sportolásra fordított heti időt ésszerűen felosztani. Így elkerülhető, hogy túlzottan megerőltessük magunkat, és a több napig tartó, kínzó izomláz is megelőzhető! Lázasan, betegen viszont tilos a sportolás! Igaz ez az év minden napjára, nyáron azonban halmozottan, hiszen a testünk ilyenkor a betegséggel és a lázzal küzd, ami alapvetően hatalmas megterhelést jelent számára, így beláthatatlan következményei lehetnek, ha mindezt még aktív testmozgással is nehezítjük, ráadásul a nyári melegben

 

Szólj hozzá!

A magvak és gabonafélék jótékony hatásáról III. rész

2018. június 10. 21:07 - Lénárt Csaba

A több részes blogposzt sorozat harmadik részében az egyik kedvenc magvamat, a lenmagot hoztam el Nektek, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessétek! A lenmagot sokáig csak a ruhaiparban használták, ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később azonban kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan hasznos anyag található, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Lássuk most mik is ezek!

lenmag.jpg

A legfontosabb tény a lenmaggal kapcsolatban, azaz esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít. Azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóak, mint a közönséges zsírral telítettek. Emellett a lenmag kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, és jótékony hatással van az ízületi megbetegedésekre is.  A lenmag segítheti az emésztést is, sőt, a bőrápolásban is remek társ! Emellett csökkentheti az édesség utáni vágyat, és képes összhangba hozni a hormonrendszert is.

Ez az apró, természetes "csoda" tartalmaz Omega-3-at, rostot, fehérjét, mangánt, magnéziumot, foszfort és szelént is, sőt, B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is!

Ha csak 5 jó tulajdonságát emelhetném ki, akkor azok a következők lennének:

  1. Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma.
  2. Gluténmentes, így nagyszerűen és természetesen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék a lennel.
  3. Magas antioxidáns tartalmával támogatja az öregedési folyamatok csökkentését, a hormon egyensúlyt, és a sejtek egészségét.
  4. A lenmag elősegíti az egészséges emésztést, ugyanis a lenben lévő ALA védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját és fenntartja a gyomor és bélrendszer egészség.
  5. A lenmag előnyei már többször is bizonyítást nyertek az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatokkal kapcsolatban is.

A lenmag sokféleképpen beilleszthető az étrendünkbe, hiszen készíthetünk vele kenyeret vagy akár és süteményt is.

 

 

 

Szólj hozzá!

Étrend-kiegészítők pro és kontra

2018. június 04. 07:43 - Lénárt Csaba

III. rész

 

Az előző két posztomban igyekeztem definiálni, hogy mik is azok az étrend-kiegészítők, illetve kicsit boncolgattam, kinek, mennyire lehet hasznos, káros, esetleg fontos ezek szedése. Az utolsó részben szeretnék még kicsit kitérni arra, hogy milyen hatása van a nők és a gyermekek szervezetére az étrend-kiegészítőknek, valamint röviden összefoglalni a véleményemet a témában.

pexels-photo-860378.jpeg

Ahogy már írtam róla korábban, a sportolók, testépítők esetében a megfelelő körültekintéssel kiválasztott, minőségi táplálékkiegészítő használata akár hasznos is lehet, hiszen bizonyos módon képes a sporteredményeket közvetetten, vagy közvetlenül javítani. Ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, növényi kivonatok és még sorolhatnám. Ilyen esetekben a nagy igénybevétel okozta megnövekedett tápanyag-igény pótlására is alkalmas lehet az étrendkiegészítő, ám nem győzöm hangsúlyozni, csak szakember segítségével kiválasztott termékeket szabad magunkhoz vennünk, hiszen komoly egészségügyi problémáktól kímélhetjük így meg magunkat. Ilyen esetekben azonban többségében férfi sportolókról beszélünk. Mi a helyzet a hölgyekkel?

Táplálékkiegészítők szerepe az aktív életet élő nők hétköznapjaiban

A nők többsége nem tart igényt táplálékkiegészítőkre, akik mégis, azok viszont sok esetben tartanak tőlük, hiszen ezeket a termékeket többségében robosztus férfiakkal reklámozzák, és valljuk meg őszintén, nem sok hölgy vágyik ilyen testalkatra. Sok más szempontból azonban - adott esetben – az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek a hölgyek számára is. Ugyanis ahogy a férfiak esetében, úgy a hölgyeknek is az aktív, sportos életmód okozta többletterhelés miatt megnövekedik a tápanyagigénye. A táplálék-kiegészítőket segítségével gyorsabban, könnyebben tudja a szervezet megnövekedett igényét kielégíteni. Természetesen ez továbbra sem opció az egészséges táplálkozás helyettesítésére. Az étrend-kiegészítők alkalmazása minden esetben csak egyfajta „támogatása” lehet a szervezetnek, nem képes helyettesítő szerepet betölteni semmilyen formában.  

Táplálékkiegészítők gyermekeknek?

Azoknak az apróságoknak, akik sok teljes őrlésű gabonát, friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nem szükséges, hogy vitamint szedjenek. Kivételek azonban természetesen vannak. Léteznek ugyanis válogatós gyermekek, és olyan háztartások is, ahol nem megoldott a mindennapi főzés, esetleg anyagi korlátai vannak a megfelelő táplálkozásnak. Kérdés, hogy ilyen esetekben mennyire releváns az étrend-kiegészítők használata. A saját véleményem, hogy a táplálékkiegészítőkkel semmiképpen sem helyettesíthető a teljes értékű étkezés. Ám a teljes értékű étrend és egyes étrend-kiegészítők kombinálása megoldás lehet a különféle hiányállapotok elkerülésére. Gondolok itt szerényebb körülmények között élő családokra, ahol például a multivitaminok és egyéb étrend-kiegészítők segítetnek a gyermekek egészséges fejlődésében. Ebben az életkorban azonban még fontosabb, hogy mindenképpen szakember segítségével válasszák ki a szülők a megfelelő étrend-kiegészítőket a gyermekek számára.

Az étrend-kiegészítők kérdése a mai napig nagyon megosztó téma. Sokan el sem tudnák képzelni nélkülük a hétköznapokat, mások viszont semmi pénzért nem vennék be őket. Én azt gondolom, hogy soha semmi nem fehér vagy fekete, így ebben a témában sem lehet teljesen elutasító vagy éppen elvakultan lelkes az ember. A megfelelő körültekintéssel kiválasztott, minőségi, helyesen adagolt étrend-kiegészítők sok esetben képesek olyan támogatást nyújtani szervezetünk számára, amit más módon nem tudnánk ilyen könnyen kivitelezni. De hogy szükségünk lenne rá, azt nem jelenthetjük ki határozottan, azt pedig mindenkinek el kellene felejtenie, hogy az egészséges táplálkozás helyettesíthető étrend-kiegészítők alkalmazásával.

 

 

Szólj hozzá!

A szakbarbárság veszélyei

2018. május 22. 11:36 - Lénárt Csaba

Avagy divat lett személyi edzőnek állni

 pexels-photo-416754.jpeg

Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb trenddé vált Magyarországon személyi edzőnek lenni, ám sok esetben sajnos gyors és könnyű pénzkereseti lehetőségként tekintenek a szakmára az ifjú titánok. A szakma tekintélye sínyli meg a futószalagon gyártott személyi edzők hiányos tudását. Sajnos ebben a szakmában sokkal nagyobb károkat lehet okozni a hozzá nem értéssel, mint azt a legtöbben gondolnák, így nem árt megválogatni, kinek a kezébe tesszük testünk (és lelkünk) egészségét.

Először is, mindig szem előtt kell tartani, hogy egy hiteles, tapasztalt és jó személyi edző elismert iskolában szerzett minősítéssel rendelkezik, valamint a személyi edző szakképzettsége mellett, más hasznosítható szaktudással is rendelkezik, mint például természetgyógyász vagy éppen táplálkozási tanácsadó, hiszen a személyi edzők nem csak a testet, hanem a lelket is karban tartják. A jó személyi edző egyik legfontosabb ismérve, hogy nem ígéri le a csillagokat is az égről, őszinte veled, törődik az igényeiddel, szem előtt tartja, hogy milyen a fizikai,- lelki,-egészségi állapotod, és ahhoz mérten mutat neked utat, amin anélkül érheted el a céljaid, hogy feladd vagy elbukd.

A megfelelő szakmai tudást és gyakorlatot könnyen le lehet mérni abból is, hogy egy jó edző az előre megbeszéltek alapján, jól átgondolva határozza meg a terveket, illetve az edzésidőpontokat. Az edzésekre mindig pontosan érkezik, felkészülve, ismer téged akár egy-két találkozás után, mert figyel rád. Ugyan ilyen jelzés értékkel bír az is, hogy nem csak szóban mondja el a gyakorlatok lényegét, kivitelezését, hanem megmutatja neked a tökéletesen, lassan végrehajtott mintát.

Sajnos ma már sok esetben pár százezer forintért válhat valakiből személyi edző, a képesítést pedig akár fél év alatt meg lehet szerezni. A frissen végzettek azonnal munkába is állhatnak, ám a gyakorlati tudás, amit át kellene adniuk, sajnos nincs mögöttük. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a tanfolyamokra való jelentkezésnek nincs előfeltétele, tehát nincs egy szűrő, ami kirosálná, hogy kiből lehet jó edző, és kiből nem, hiszen a képzést gyakorlatilag mindenki el tudja végezni.

Ezek voltak a száraz tények. Hogy én hogyan látom a helyzetet? Véleményem szerint ebben a szakmában nagyon fontos a gyakorlati múlt. Természetesen nem születhet senki sok év tapasztalattal a háta mögött, mindenkinek el kell kezdenie valahol, de az alapvető tapasztalat a sport világban (nem feltétlenül személyi edzésben) szenvedéllyé varázsolja a testmozgás szeretetét. Velem is így van ez, éppen ezért megismertem annak mélységeit és magasságait, képes voltam tanulni a saját hibáimból, kijavítani őket. Ezekkel a tapasztalati ismeretekkel pedig személyi edzőként azóta is segíthetek másokat megóvni a rossz döntésektől, veszélyektől, sérülésektől. A sport szeretete a legjobb alap ahhoz, hogy valakiből kiváló személyi edző váljék, hiszen azzal, hogy szívből szereti és ismeri a sport világát, annak tükrén át pedig saját magát is, képessé válik tudását a legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel átadni vendégeinek – ahogy törekszem erre én is, nap-nap után. Számomra ez a szakma kulcsa!

2 komment

Vegán életmód és étkezés

2018. május 21. 07:39 - Lénárt Csaba

Hazánkban is egyre többen választják a vegán életmódot, ám sokan összekeverik a vegetarianizmussal. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzését jelenti. A hozzá kapcsolódó filozófia elutasítja az érezni képes állatok árucikként való felhasználását. A veganizmus a táplálkozás mellett a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek kiválasztásában is megnyilvánul. Aki vegán étrendet választ magának az tehát elhagyja táplálkozási étrendjéből az állati eredetű termékeket, de nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, sőt, sok esetben a mézet is, valamint az egyéb állati eredetű anyagokat.

carrot-kale-walnuts-tomatoes.jpg

Sokakban ezen a ponton merül fel a kérdés: mit is eszik akkor egy vegán?

A rövid válasz így hangzik: állati eredetű ételeken kívül mindent. A hosszabb válasz pedig, hogy változatosabban táplálkozik, mint azt sokan hinnék, hiszen azzal, hogy valamit elhagyunk az étrendünkből, sok más, új megismerésére nyílik alkalmunk. Ha röviden szeretnénk összefoglalni, akkor néhány alapvető alapanyag az emberi szervezet számára teljes értékű vegán étkezést képes garantálni. Ilyenek a magvak, gabonafélék, sötét színű zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek. Utóbbiak közül határozottan hasznos minél többet nyersen elfogyasztani.

A tejtermékek terén ma már számtalan helyettesítési forma létezik: tej és tejszín helyett, mandula, kókusz, zab vagy szójatejtermékek, sajtok helyett szójából vagy diófélékből és tápiókából készült készítmények állnak a vegánok rendelkezésére.

Ma már elfogadott és alátámasztott orvosi vélemény, hogy egy jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van, ráadásul számos betegség megelőzésére is alkalmas! Ezek között említhető a csontritkulás és a mellrák, ráadásul, amennyiben valaki követi az egészséges vegán étrendet, tapasztalni fogja, hogy az energiaszintje sokkal magasabb lesz, mint korábban. Egyéb pozitív hatásai is vannak szervezetünkre a vegán életmódnak: csökken a testszag, hajunk és körmeink megerősödnek, csökkennek a PMS és az allergia tünetei.

A mondás, miszerint, amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik, a vegán életmódra és étrendre is igaz!

Szólj hozzá!

Étrend-kiegészítők pro és kontra 2. rész

2018. május 15. 08:26 - Lénárt Csaba

Az étrend-kiegészítők körül mindig nagy ellentétek dúlnak, hiszen nagyon megosztó, ki mennyire tartja hasznosnak vagy éppen károsnak a fogyasztásukat. Nem könnyű állás foglalni a témában, így ebben a blogposzt sorozatban sokkal inkább pro és kontra szeretnék érvelni a témában, mintsem felszínesen véleményt formálni. Az első részben összefoglaltam Nektek, hogy mik is azok az étrend kiegészítők, most pedig szeretnék egy kicsit arról írni, kinek és mennyire lehet hasznos, illetve indokolt étrend-kiegészítőt szednie!

vitamin-b-effervescent-tablet-supplement.jpg

Nagyon megoszlik, hogy ki, milyen okból kezd el étrend-kiegészítőt fogyasztani. Általában három nagyobb kategóriába szokták sorolni a fogyasztókat a fizikai aktivitásuk szempontjából, úgy, mint fizikailag nem aktív fogyasztók (nem sportolnak az étrend kiegészítő fogyasztása mellett), hobbi sportolók illetve a hivatásos vagy verseny sportolók.  A laikusok számára is egészen biztosan azonnal szembetűnő, hogy teljesen másra van szüksége mindhárom csoportnak tápanyagfelvétel szempontjából, ebből adódóan az étrend-kiegészítők használatának szükségességét/hasznosságát/ is külön-külön érdemes megvizsgálni.

Az első kategória tagjai, tehát akik nem sportolnak, a leggyakrabban azért használnak étrend-kiegészítőt, hogy hozzájussanak a megfelelő tápanyagokhoz, egészségüket megőrizzék. Amennyiben azonban az ebbe a kategóriába tartozók megfelelően odafigyelve, akár szakember segítségével állítják össze étrendjüket, számukra nem indokolt az étrend-kiegészítők fogyasztása.

A második kategória tagjai aktív életet élnek, rendszeresen mozognak, így más tápanyagigénnyel rendelkezik a szervezetük. Ők általában, az első kategóriához hasonlóan, azért fogyasztanak étrend-kiegészítőket, hogy fedezzék szerveztük tápanyagigét, megőrizzék egészségüket, formálják testüket. Esetükben is elmondható, hogy megfelelő táplálkozás mellett az étrend-kiegészítők alkalmazása nem indokolt. Nem mindegy azonban, hogy milyen aktivitásról, és a sport/testmozgás milyen formájáról beszélünk. Akik ugyanis mondjuk a hegymászás szerelmesei, azok számára adott esetben nem az egészségmegőrzés a cél, és a sport olyan mértékű fizikai megterhelést jelent szervezetük számára, amely akár szükségessé/hasznossá is teheti az étrend-kiegészítők használatát. Hangsúlyozom azonban, hogy szekértő nélkül értend-kiegészítőt használni nagyon kockázatos. Minden esetben fontos, hogy konzultáljunk olyan személlyel, aki fizikai-és egészségügyi állapotunknak megfelelően tud olyan terméket ajánlani, aminek nem lesznek súlyos-, akár életveszélyes mellékhatásai ránk nézve.

A harmadik csoport tagjai, azaz a hivatásos- vagy versenysportolók általában összetett indokok miatt fogyasztanak étrend -kiegészítőket. Ezek között természetesen, ahogy a másik két csoport esetében is, szerepel a tápanyagigény fedezése, és az egészségmegőrzés is, ám náluk hangsúlyosabbá válik a teljesítményfokozás, illetve képbe kerül a testösszetétel megváltoztatása is. A hivatásos sportolók számára a táplálék-kiegészítők segíthetnek akár a sporttevékenység káros hatásainak tompításában, de csökkenthetik a regenerációs időt is. Emellett a sportteljesítmény javításában is szerephez juthatnak, ám a mai napig nem született arról egységes vélemény, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása indokolt lenne az élsportolók esetében, ám hasznos lehet. Ebben az esetben is természetesen kiemelkedő jelentőséggel bír a termékek minősége, illetve a szekértő vélemény az étrend-kiegészítők kiválasztása és alkalmazása során.

 

5 komment