Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

Mi is az - az állóképesség?!

2019. július 07. 12:01 - Lénárt Csaba

Az állóképesség gyakran emlegetett kifejezés, kiváltképp az én szakmámban, ám úgy vélem, sokan nincsenek tisztában vele mit is jelent valójában, mi befolyásolja, és hogyan fejleszthetjük! Remélem a következő rövid áttekintés segítséget jelent mindenki számára!

55.jpg

Az állóképesség definíciója a következő képpen hangzik: viszonylag hosszantartó, kevésbé nagy intenzitású terhelések leküzdésére való képesség. Tehát tulajdonképpen az állóképesség nem más, mint a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége. Az állóképesség a hosszú fizikai igénybevétel egyik alapvető előfeltétele. Az állóképesség függ a keringési, légzési és az anyagcsere rendszerek minőségétől, a mozgáskoordinációtól, az izomzat felépítésétől. Az állóképesség akkor fejlődik, ha a szervezet edzés hatására rendszeresen megfelelő fáradtsági szintre kerül. Fontos itt megjegyezni, hogy szervezetünk legjobban fejleszthető képessége, hiszen a szervek alkalmazkodó képesek!

Állóképességünk a következő képpen rendszerezhető:

Van úgy nevezett hosszútávú állóképesség, melynek jellemzői a 15-30 perc feletti erőkifejtés, iram és erőkifejtés intenzitása jelentősen nem csökken, a munkavégzés főleg aerob. Legfőbb feltétele a tökéletes keringési-légzési működés. Fejlesztése: hosszantartó folyamatos terheléssel (játékkal).

A másik kategória a középtávú állóképesség, melynek jellemzője a 2-9 perc közötti erőkifejtés. A munkavégzés erőssége nem változik nagyban, 2 perc fölött oxigén jelenlétében történik az energiaszolgáltatás. Többek között ebbe a kategóriába tartozó sportágak: 800-2000 méteres síkfutás és a 400 vegyes úszás is.

A következő fajta a rövidtávú állóképesség, ami jellemzően 45 mp-2 perc közötti erőkifejtést jelent, mint például a 100 méteres síkfutás.

Az erő állóképességet leginkább a kifáradás elérkezése jellemzi az ellenállások leküzdése során. Fontos tényező például a cselgáncsban és a birkózásban.

Végül, de nem utolsó sorban a gyorsasági állóképesség, melynek legfőbb jellemzője, hogy a sportolónak rendelkeznie kell olyan képességgel, amellyel képes maximális vagy ahhoz közeli gyorsasággal viszonylag hosszan tartó izommunkára. (Ilyenek például az atlétikai dobó vagy ugró versenyszámok).

Állóképességünk fejlődése nagyban javítja közérzetünket is, a mindennapi tevékenységeinket sokkal frissebben, energizáltabban tudjuk majd végezni. Állóképességünk fejlődésével szervezetünkben növekszik az oxigén-anyagcseréjéért felelős enzimek mennyisége is, sőt a csontok, izomszövetek, inak, szalagok rugalmassága is fokozódik.

 

Szólj hozzá!

Az eper ezer arca

2019. július 07. 11:54 - Lénárt Csaba

Azt hiszem, nem vagyok egyedül az eper imádatommal! Kétség kívül a tavasz egyik legfinomabb gyümölcse számomra, mely ráadásul egy igazi kis csoda is, hiszen az emberi szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása mellett fogfehérítőként, sőt memóriajavítóként is megállja a helyét!

888.jpg

A földieper nem csak finom, de kiemelkedő az A- és C-vitamin-, illetve a kalcium- és a vastartalma is. Emellett van még benne B1-, B2- és E-vitamin, illetve foszfor, kálium és magnézium is, így tehát kijelenthetjük, hogy egy igazi kis vitaminbomba. Azok számára is tökéletes, akiknek szív-és érrendszeri megbetegedésiek vannak, hiszen a földieper hatékonyan képes kezelni a magas vérnyomást, sőt keringési problémák esetén is hatásos lehet. Viszont azt kevesen tudják, de érdemes leszedés után minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis a leszedését követően hamar elveszti C-vitamin-tartalmát.

Nem újkeletű dolog természetesen az eper fogyasztása egészségügyi célzattal, ugyanis már az ókori rómaiak is használták, igaz ők bőrápolásra, hiszen a zsíros, pattanásos bőr kezelésére tökéletesen alkalmas, mézzel, tejföllel és tejszínnel elkeverve pedig a normál és száraz bőr számára is készíthető belőle pakolás.

Ezek mellett egy összenyomott eper húsával érdemes hetente egyszer átdörzsölni a fogakat is, mert kitűnő fogfehérítő, sőt, javítja a rövidtávú memóriát is, hiszen a benne rejlő antocianinok 100%-kal növelik a rövid távú memóriát nyolc hét alatt! Biotin tartalma miatt pedig erősíti a hajat és a körmöket is, sőt, ellaginsav antioxidáns tartalma miatt megakadályozzák a bőr megereszkedését is.

 

 

 

 

1 komment

Hat pontban a helyes táplálkozásért

2019. július 07. 11:48 - Lénárt Csaba

A nyár beköszöntével végre ismét egyre több hazai gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatunk, feltöltve ezzel szervezetünk energiaraktárait! Hat pontba összeszedtem Nektek, hogy mire kell figyelnetek az egészségtudatos táplálkozás során!

22.jpg

Bánjunk finoman a só mennyiségével!

Az egész életünkre kihat a túlzott sófogyasztás, éppen ezért érdemes csínján bánni ezzel a fűszerrel! Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk, melyek sokkal kevésbe terhelik meg szervezetünket, ha pedig mégis a só mellett döntünk, hasznájunk himalája sót, mely kimondottan egészséges!

Friss, tiszta vízzel oltsuk szomjunkat

Ahogy melegeszik az idő, szervezetünknek is egyre több folyadékra van szüksége! Bár én a hűvösebb hónapokban is szoktam javasolni, hogy legalább 3 liter folyadékot fogyasszon el mindenki, nyáron a minimum 4 liter nagyon fontos! Ha tehetjük, mindig tiszta vizet válasszunk szomjunk csillapítására, ugyanis az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. A cukros üdítők felesleges megterhelést jelentenek szerveztünk számára, míg a kávé többek között a gyomrunkat terheli meg!

Változatos táplálkozásra fel!

Nincs több kifogás, irány a piac, bio boltok! Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több hazai finomságot vásárolhatunk. Éljünk a lehetőséggel és próbáljunk minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával összeállítani étrendünket.  Merjünk kísérletezni, ne ragaszkodjunk makacsul a megszokotthoz, próbáljunk ki más ételeket is, hiszen ez jelent igazi garanciát arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

Csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását

Ha tehetjük, főzéshez, sütéshez inkább oliva olajat, kakóvajat, esetleg bivaly vagy kecske vajat használjunk, hiszen ezek sokkal kisebb megterhelést jelent szerveztünk számára, mint a hagyományos zsír vagy olaj. Szintén jó megoldást lehet, ha a gőzölést, párolást vagy éppen a fóliában való párolást részesítjük előnyben az ebéd elkészítésénél!

A tejtermékeket se feledjük!

Sokan elfelejtik, hogy a tejtermékek milyen jó hatással vannak szervezetünkre! (Természetesen az arra érzékenyek kivételek ez alól). Naponta fogyasszunk kecske, juh és a bivalyból készült sajtot, túrót vagy éppen kefirt, joghurtot!

Nyersen a legjobb

A tavasz egyik legnagyobb előnye, hogy végre friss zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk, sokkal szélesebb választékban, mint a téli hónapokban.  Éppen ezért naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, hiszen ez a legtisztább útja annak, hogy vitaminokhoz juthassunk!

 

 

Szólj hozzá!

A sikeres testedzés legfőbb összetevői

2019. május 14. 20:55 - Lénárt Csaba

A minap belefutottam az interneten Barta Tibor személyi edző A testedzési sikerek titka című könyvébe, és annyira helyénvalónak és tökéletesen relevánsnak érzem a gondolatait a sikeres testedzés összetevőivel kapcsolatban, hogy  arra gondoltam, megosztom Veletek is! Teljes mértékig egyetértek vele, hogy az optimális testedzésnek három fontos tartópillére van: a sport, a pihenés és a táplálkozás.

canva-woman-in-yellow-sports-bra-stretching-near-green-grass-field-madgw1b4a4e.jpg

„Edzés:

- Határozd meg kristály tisztán a testedzési célodat! Az állóképességedet szeretnéd növelni, testzsírt szeretnél csökkenteni, vagy az izomtömegedet növelni? Ezek függvényében készíts új edzéstervet, és új edzési taktikát!

- Erőteljes és progresszív legyen az edzésed, zárj ki minden zavaró tényezőt! (internet, beszélgetés, stb.)

- Megfelelően meg vannak dolgoztatva az izmaid, jó az edzéstechnikád? Ha kétségeid vannak, kérd edző segítségét!

- Intelligensen állj hozzá, ne ess át a ló túlsó oldalára, ne végezz a szükségesnél több edzést ne feledd, néha a kevesebb több!

Pihenés:

Napi 8-9 óra (nem 6!) pihentető és egészséges alvásra szüksége van a testednek és a lelkednek egyaránt. Ha kialvatlan vagy, nem tudnak az izmaid regenerálódni, fejlődni, lesérülhetsz, ráadásul nem tudsz teljesíteni napközben sem, és az életed egyéb területein sem. Önfegyelem! Vegyél erőt magadon, feküdj le időben, a napi 8 óra alvás legyen meg! A pihenés és a regenerálódás kikerülhetetlen tényező - ha azt szeretnéd, hogy az edzőteremben eltelt idő értelmet nyerjen. A kisebb izomcsoportoknak minimum 48 óra, a nagyobbaknak legalább 72 óra minőségi pihenésre van szüksége, extrém terhelés esetén még többre!

Táplálkozás:

Miért fontos odafigyelned az étkezésedre? A táplálkozásod minősége fog tükröződni a tested állapotának minőségén! Honnan tudhatod, hogy ideális és optimális az étrended? Tudatosan képezd magad ezen a területen (is)! Menj el tanfolyamokra, képzésekre, a testi állapotod minőségére és az egészségedre kiemelten oda kell figyelned. Ösztönösen figyelj a tested visszajelzéseire, ami nem esik jól, azt NE erőltesd! Hidd el, megéri az idődet és az energiádat arra fordítani, hogy magasabb legyen az energiaszinted, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben!”

Szólj hozzá!

Küzdj sporttal a tavaszi fáradság ellen

2019. február 27. 18:51 - Lénárt Csaba

 Hamarosan beköszönt a tavasz, éledezni kezd a természet, végre többet süt majd a Nap és melegszik az idő is, mégis sokak ilyenkor érzik magukat a legenerváltabbnak. A tavaszi fáradtság egy valós dolog, ám vannak hatékony módszerek, melyekkel tehetünk ellene.

canva-happiness-of-young-asian-woman-lying-with-blanket-on-bed-in-the-madgx7tvrg4.jpg

Sokak számára a kora tavaszi napok a boldog készülődés, a nagy séták és az újjászülető termeszét ereje helyett bágyadtsággal és aluszékonysággal kecsegtetnek csupán. A tavaszi fáradtság persze megnyilvánulhat ennél kellemetlenebb formákban is, hiszen nem ritka ilyenkor a fejfájás, szédülés és az ingerlékenység sem. Sokan ilyenkor arra gyanakodnak, hogy talán egy kezdődő betegség tüneteit tapasztalják magunkon, azonban minden kellemetlen jellemzője ellenére, a tavaszi fáradtság nem egy betegség, pusztán a szervezet reakciója az ébredésre. Nem kell azonban beletörődnünk az enervált állapotba, ugyanis mi magunk is tehetünk ellene!

Először is, mozogjunk minél többet a napfényes szabadban! A friss levegőn töltött idő nem csak az elmét tisztítja ki, de a testünket is felpezsdíti! Akár sétálunk, kocogunk, futunk vagy biciklizünk, a lényeg, hogy mozogjunk a szabadban, és ha lehet, biztassuk erre barátainkat és családtagjainkat is!

A legfontosabb pedig, hogy vigyünk rendszert a testmozgásba! Természetesen nem kell túlzásba vinni, de a képességeinkhez mért testmozgás a keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket is erősíti.

Természetesen érdemes az egészséges táplálkozás szabályait is betartani, hiszen a szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Emellett a téli hónapokban a szervezetünkben felhalmozódott káros anyag eltávolításához több folyadékra is szükségünk van, így érdemes naponta minimum 1,5-2 liternyit vizet inni!

 

Szólj hozzá!

Testmozgás - nincs több kifogás

2019. február 27. 18:46 - Lénárt Csaba

Szinte a csapból is ez folyik, és már csak szakmámból adódóaóan (is) én is folyton a rendszeres testmozgás fontosságát hangsúlyozom mindenkinek. Mégis sokszor botlom azonban olyan érvekbe a „nem sportolás” mellett, amik tévhiteken alapulnak. Hogy mire is gondolok?

canva-stretching_-sports_-jogger_-people_-legs-macvcoh_sxm.jpg

„Én inkább nem erőltetem meg magam, mert túl idős vagyok már hozzá.” „Nem akarjuk a gyerek szerveztét túlságosan kimeríteni a rendszeres edzésekkel.” „Hajlamos vagyok a húzódásokra és ficamokra, inkább csak sétálni szoktam.” (A sétával, mint mozgásformával egyébként természetesen alapvetően semmi probléma nincs.) És ezt a sort óránkon át tudnám folytatni. Ilyen esetekben mindig el szoktam mondani, hogy a rendszeres, személyre szabott – tehát ez egyéni paramétereknek (kor, nem, egészégi állapot, stb) megfelelő – sporttevékenység fontos, sőt szükséges az emberi szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, a kifogásokkal pedig sokkal nagyobb károkat okozhatnak maguknak az emberek, mint az hinnék.

A testmozgásnak  számtalan formája létezik, mely a mozgásban résztvevő izomtömeg nagyságától (egy kar, mindkét láb, stb) és az erőkifejtés intenzitásától, időtartamától és az izom-összehúzódás minőségétől is függ.  Éppen ezért ez a sokoldalúság maga után vonja azt a tényt, hogy a mozgás különböző hatást vált ki egy egészséges szervezetből, mint egy betegből, egy fiatalból, mint egy idősebből. De gondoljunk csak bele egy pillanatra: az étkezés, a munka vagy éppen a stressz is teljesen máshogy hat ránk, egyénenként eltérőek vagyunk szinte mindenben. A testmozgás lehet egészséges, jelentéktelen, sőt, a legritkább esetben akár káros is –  és ezt szokták meglovagolni azok, akik nem éreznek magunkban elég motivációt arra, hogy időt szakítsanak a hétköznapokban a sportolásra. A rendszeres testmozgás hatása az egyén egészségi állapotától függ, ám alapvetően a rendszeres, dinamikus testedzés jó hatással van a zsíranyagcserére, növeli a vérben a HDL-t és csökkenti a triglicerideket.

A sport által az emberi szervezetben végbemenő változások bármilyen korban bekövetkeznek, ha a mozgás rendszeres. A zsírszövet csökkenésével és az inzulin iránti szövetszenzitivitás fokozódásával magyarázható mindez. A mozgás  ezek mellett fokozza a zsíranyagcserét, valamint a sejtek metabolikus kapacitását, sőt, elősegíti a gyomorürítést és fokozza a bélmozgást is, aminek köszönhetően gyorsabbá válik táplálékfeldolgozás is.

Természetesen nem szabad semmilyen egészségügyi problémát szem elől téveszteni, ha sportolunk, feltétlenül egyeztessünk kezelőorvosunkkal arról, hogy milyen gyakoriságú és intenzitású mozgásformát ajánl nekünk, és hallgassunk is rá. Ám fontos, hogy ne használjuk kifogásként a korunkat vagy esetleges egészségügyi problémáinkat, hiszen a sportolás emberi szervezetre gyakorolt jótékonya hatása tagadhatatlan.

Szólj hozzá!

A meditáció jelentőségéről

2019. február 27. 18:39 - Lénárt Csaba

Úgy vélem, hogy a testi – lelki egyensúly az alapja mindennek. A harmonikus emberi kapcsolatoknak, a jó közérzetnek, a kiegyensúlyozott munkahelyi teljesítménynek. Nem könnyű azonban kiszakadni a hétköznapokból, időt szánni magunkra, befelé figyelni egy kicsit. Számomra a meditáció jelenti azt az „én időt”, amikor egy kicsit hagyom lecsendesedni magamban a világ zaját, amikor képes vagyok töltődni. Számomra ez elengedhetetlen a teljes élethez és minden barátomat arra biztatom, hogy szakítsanak időt a meditálásra! A következő gondolatokkal abszolút képes vagyok azonosulni:

canva-meditation_-spiritual_-yoga_-meditating_-healthy_-zen-macv35u58yg.jpg

„Az emberek különböző dolgokat várnak a meditációtól. Van aki békét, önkontrollt, erőt, csendet. Ezek mind fontosak, de közülük talán a legfontosabb, a béke és a lelki béke megértése és megtapasztalása. A béke pillanatait megtapasztalni nem nehéz. A lelki béke elérésénél az a cél, hogy a békét állandósítsuk és megőrizzük. Ahhoz azonban, hogy állandó lelki békét tapasztalhassunk, több dologra van szükség, mint csak egy meditációs technika elsajátítása. Azt kell elérnünk, hogy a meditáció alatti béke tapasztalatát később is vissza tudjuk idézni a gyakorlati életünkben, különösen olyankor, amikor nem könnyű megőrizni a belső békénket.

Először is, meg kell tanulnunk egy egyszerű és hatásos meditációs technikát, és másodsorban meg kell keresnünk az életünk stressz helyzeteinek és feszültségeinek az okait. Tehát a megértés által és a meditáció alatt felhalmozott erő segítségével elkezdjük megismerni és megszüntetni az okok gyökereit, és a béke tapasztalatát átvisszük a mindennapi gyakorlatba, azaz a béke lelki békévé alakul át.

A meditáció egy olyan gyakorlat, ami segít abban, hogy megismerjük önmagunkat, hogy felfedezzük, hogy valójában kik vagyunk. A meditáció által újra megismerjük az igazi „én”-t, aki merőben más természetűnek tűnik a problémás, feszült énünkhöz viszonyítva. Észrevesszük, hogy az igazi természetünk, a valódi énünk valójában nagyon pozitív. Ismert egy kedves indiai történet egy királynőről, aki nem találta az igen értékes igazgyöngy nyakláncát. Kétségbeesve kereste mindenütt, és amikor már feladta minden reményét, hogy valaha is meglelheti, hirtelen megállt és felfedezte, hogy ott van a nyaka körül! A béke nagyon hasonlít ehhez. Ha kívül keressük a körülöttünk lévő fizikai világban vagy másokban, mindig csalódni fogunk, de ha megtanuljuk, hogy ezt hol és hogyan tudjuk megtalálni saját magunkban, akkor rájövünk, hogy bármikor elérhető.

A meditáció szót a tudat különböző állapotainak körülírására alkalmazzák: szemlélődés, koncentráció, imádkozás, mantrázás, stb. Maga a szó valószínűleg az azonos tövű „mederi” latin szóból ered, aminek a jelentése: „gyógyítani”. A meditációt minden bizonnyal tekinthetjük egy gyógyító folyamatnak úgy érzelmileg, mint szellemileg, sőt bizonyos értelemben még fizikailag is. A meditáció legegyszerűbb definíciója: a tudat helyes használata, a pozitív gondolkodás. Nem kell a gondolatainkat erőszakkal megszüntetni, de azokat helyesen kell használnunk.”

Forrás: Brahma Kumaris World Spiritual University - Meditáció a gyakorlatban

 

 

Szólj hozzá!

A sport és a lelki egyensúly gyermekkorban

2019. február 24. 13:11 - Lénárt Csaba

Mivel gyakran foglalkozom munkám során gyerekekkel, így a saját bőrömön tapasztalom meg, mit is jelent ennek a korosztálynak a sport.  A fejlődő szervezet számára különösen fontos a mozgás, és a sport nem csak a gyerekek fizikai jóllétéhez elengedhetetlen! Ugyanis a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges lelki egyensúlyhoz is! Nemrég olvastam egy tanulmányt, ami szerintem remekül összefoglalja ennek a témának a jelenőségét, mely szerintem hatalmas segítség lehet a szülők számára is!

841654161.jpg

„Szem elől tévesztjük mindennapjainkban, hogy az örömmel végzett rendszeres testmozgás és sport hatékony eszköze a lelki egészség kialakulásának és fennmaradásának, vagyis az egészséges személyiségfejlődésnek. Ennek oka egyrészt az, hogy az örömmel végzett testmozgás hatására az agyban olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek szükségesek az önmagunkkal való megelégedettség érzéséhez, a helyes önértékeléshez. Másrészt pedig, ha a sportot társakkal végezzük, akkor olyan alapvetően szükséges együttélési szabályokat sajátítunk el és gyakorlunk be, amelyeket más élethelyzetekben nemigen tudunk megtanulni és gyakorolni. Ilyen az együttműködés, a nemes versengés, a szabálytisztelet, a társak teljesítményének értékelése, a siker és a kudarc elviselése, a nehézségek kitartó leküzdésének öröme és sikerélménye. Az iskolai élet legtöbb területe nem a fenti társadalmi normák kialakulását és begyakorlását segíti, hanem éppen ellenkezőleg: az egyént önálló, egyéni teljesítmény elérésére sarkallja úgy, hogy előzze meg társait.

A mindennapi örömmel végzett iskolai testmozgás segít a lelki eredetű testi betegségek megelőzésében:

- Aki megtanulja a testét használni, az megtanul megbízni magában, és ezzel személyes szabadsága növekszik.

- A rendszeres testmozgás kitartásra nevel.

- A mozgás adta lelki tartás védelmet nyújt a káros szenvedélyekbe menekülés ellen.

- A mozgás által elégetjük azokat a zsírokat, cukrokat, adrenalint, amelyek minden stressz alkalmával a vérpályába jutnak.”

 

Forrás: Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház

 - A rendszeres testmozgás jótékony hatásai

 

Ne hagyjuk, hogy gyerekeink a televízió és a számítógép előtt nőjenek fel, ne fosszuk meg őket a sport szeretetétől és annak jótékony hatásaitól!

 

Szólj hozzá!

Miért félnek a nők edzőterembe járni?!Mi a megoldás?

2019. január 14. 10:00 - Lénárt Csaba

Új év, új kihívások, végre eldöntötted, hogy itt az ideje formába hozni a tested, szóval már indulnál is az edzőterembe, aztán….mégse teszed. Miért? Sok női vendégemtől hallom, hogy azért nem mert lemenni a terembe, mert tartott tőle, hogy ügyetlen lenne, kinéznék maguk közül a többiek, esetleg a súlyproblémáját szégyellte.  Van azonban megoldás ezekre a problémákra!

Könnyű megijedni az edzőteremtől, ha az ember még kezdő. A gépek használata nem mindig egyértelmű, ahogy a súlyok kiválasztása sem – sokan pedig kellemetlennek érzik, ha a teremben lévő társaiktól kell segítséget kérniük. Éppen ezért a legtöbben a saját fejük után mennek, aminek gyakran sérülés lesz a vége, vagy a várt siker elmaradása – esetleg néhány kínos pillanat, ami aztán végleg elveszi az ember kedvét az edzőterembe járástól. Másokat a plusz kilók kínoznak: szégyellik testüket, tartanak tőle, hogy az edzőteremben majd kinevetik őket, így szégyenlősségük, önbizalomhiányuk távol tartja a konditeremtől. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy így sem a gátlásaiktól, sem a felesleges kilóktól nem tudnak megszabadulni; tehát teljes a kudarcélmény. Mindezt elkerülendő, érdemes olyan támaszt keresni, aki mellett az ember biztonságban érezheti magát, aki támogatja, aki szakmailag is releváns támaszt tud nyújtani számára, és aki – ami talán a legfontosabb- nem hagyja, hogy feladja!

Nem árulok hát zsákbamacskát: érdemes személyi edzőhöz fordulni, ilyen esetekben is. Nem haza beszélek, de egy tapasztalt és jó személyi edző, aki mögött a megfelelő tudás és a szakmája iránti alázat, igazi, releváns segítséget képes nyújtani azoknak, akiket félelmeik tartana vissza a kiteljesedéstől. Egy személyi edző, hidd el, látott mindent, és éppen arra tette fel az életét, hogy fogja a kezed, tanítson és segítsen. Hivatásának szerves részét képezi, hogy vendégei biztonságban érezhetik magukat mellette, hogy távol tartsa az esetleges vizslató szemeket, hogy ne hagyja, hogy feladd!

Ha fogyni szeretnél, vagy erősödni, formálni az alakod, nagyon fontos, hogy szánj rá időt. Személyi edződ segít majd felépíteni egy olyan edzéstervet, aminek te magad is láthatod az eredményét, amiért érdemes felkelni és küzdeni! Lesz, majd amit szeretni és élvezni fogsz, és lesz, ami nem válik majd a kedvenceddé, de azt fogod érezni, hogy megéri, mert van aki támogat és hisz benned!

Ne engedd el az álmaidat a gátlásaid miatt, merj segítséget kérni!

 

 

Szólj hozzá!

Így küzdj sikeresen a naracsbőr ellen az edzőteremben!

2019. január 14. 09:58 - Lénárt Csaba

A narancsbőr elleni harc sok nő számára jelent hatalmas gondot világszerte, ám a legtöbben nem a legkézenfekvőbb megoldáshoz nyúlnak. A különböző krémek és zsírégető tabletták helyett ugyanis érdemes a rendszeres testmozgásra koncentrálni, ugyanis a sport csodákra képes ebben az esetben is! A biciklizés, futás és lépegető gépezés éppen olyan jó megoldást jelent a szebb bőr felé vezető úton, mint az irányított edzések a teremben. A rendszeres testmozgás ugyanis fokozza a vérkeringést és elősegíti a zsírégetést is!

 

A narancsbőrt egyrészt a lerakódott toxinok és a keringés gyengesége okozza, emellett - főként a combon megjelenő - cellulit hátterében az izmok hiánya, valamint a kötőszövetek gyengesége és a zsírréteg áll. Éppen ezért logikus, hogy ahhoz, hogy a narancsbőr eltűnjön,  először is az izmokat kell újra felépíteni. Természetesen ezzel párhuzamosan a rájuk rakódott zsírréteget is csökkenteni kell. Mi lenne erre jobb megoldás, mint a sport?

 Az edzés titka nem a helyi zsírégetésben rejlik, hanem abban, hogy képes élénkíteni a keringést és az anyagcserét. Emellett a diéták hatékonysátát is nagyban képes befolyásolni!  Így tehát, ha látványosan simább, feszesebb és karcsúbb combokra vágysz és szeretnél búcsút inteni a naracsbőrnek is; irány az edzőterem!

 Hetente legalább két-három alkalommal, ideális edzeni, ami természetesen akkor a leghatékonyabb, ha szakmai segítséggel, vezetett edzéseken tudsz részt venni, amik specifikusan a kritikus pontokra összpontosítanak, elősegítve ezzel a feszes bőr elérését. Néhányan most biztosan felsóhajtatnak és azt mondják, egyszerűbb különböző kozmetikai eszközöket bevetni a makacs naracsbőr ellen, mint az edzőteremben izzadni. Azt azonban érdemes szemelőtt tartani, hogy rendszeres testmozgás nélkül minden hiába: feszes bőr nem létezik sport nélkül hosszútávon!

 A narancsbőr megszüntetéséhez a rendszeres edzés mellett érdemes megfelelő diétát taratni, amit egy személyreszabott étrend keretein belül egy szakember képes elkészíteni, valamint fontos, hogy sok-sok vizet fogyassz! Azt azonban sose feledd, hogy a testmozgásnak a feszes bőr mellett számtalan jótékony hatása van az emberi szerevezet számára!

 Lépj rá a Te utadra, találd meg testi-lelki egyensúlyod, érezd jól magad a bőrödben; abban a bőrben, amire vágysz!

Várlak az edzőteremben!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!