Lénárt Csaba Személyi edző

“A változás lehetősége mindenkinek adott!”

A szakbarbárság veszélyei

2018. május 22. 11:36 - Lénárt Csaba

Avagy divat lett személyi edzőnek állni

 pexels-photo-416754.jpeg

Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb trenddé vált Magyarországon személyi edzőnek lenni, ám sok esetben sajnos gyors és könnyű pénzkereseti lehetőségként tekintenek a szakmára az ifjú titánok. A szakma tekintélye sínyli meg a futószalagon gyártott személyi edzők hiányos tudását. Sajnos ebben a szakmában sokkal nagyobb károkat lehet okozni a hozzá nem értéssel, mint azt a legtöbben gondolnák, így nem árt megválogatni, kinek a kezébe tesszük testünk (és lelkünk) egészségét.

Először is, mindig szem előtt kell tartani, hogy egy hiteles, tapasztalt és jó személyi edző elismert iskolában szerzett minősítéssel rendelkezik, valamint a személyi edző szakképzettsége mellett, más hasznosítható szaktudással is rendelkezik, mint például természetgyógyász vagy éppen táplálkozási tanácsadó, hiszen a személyi edzők nem csak a testet, hanem a lelket is karban tartják. A jó személyi edző egyik legfontosabb ismérve, hogy nem ígéri le a csillagokat is az égről, őszinte veled, törődik az igényeiddel, szem előtt tartja, hogy milyen a fizikai,- lelki,-egészségi állapotod, és ahhoz mérten mutat neked utat, amin anélkül érheted el a céljaid, hogy feladd vagy elbukd.

A megfelelő szakmai tudást és gyakorlatot könnyen le lehet mérni abból is, hogy egy jó edző az előre megbeszéltek alapján, jól átgondolva határozza meg a terveket, illetve az edzésidőpontokat. Az edzésekre mindig pontosan érkezik, felkészülve, ismer téged akár egy-két találkozás után, mert figyel rád. Ugyan ilyen jelzés értékkel bír az is, hogy nem csak szóban mondja el a gyakorlatok lényegét, kivitelezését, hanem megmutatja neked a tökéletesen, lassan végrehajtott mintát.

Sajnos ma már sok esetben pár százezer forintért válhat valakiből személyi edző, a képesítést pedig akár fél év alatt meg lehet szerezni. A frissen végzettek azonnal munkába is állhatnak, ám a gyakorlati tudás, amit át kellene adniuk, sajnos nincs mögöttük. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a tanfolyamokra való jelentkezésnek nincs előfeltétele, tehát nincs egy szűrő, ami kirosálná, hogy kiből lehet jó edző, és kiből nem, hiszen a képzést gyakorlatilag mindenki el tudja végezni.

Ezek voltak a száraz tények. Hogy én hogyan látom a helyzetet? Véleményem szerint ebben a szakmában nagyon fontos a gyakorlati múlt. Természetesen nem születhet senki sok év tapasztalattal a háta mögött, mindenkinek el kell kezdenie valahol, de az alapvető tapasztalat a sport világban (nem feltétlenül személyi edzésben) szenvedéllyé varázsolja a testmozgás szeretetét. Velem is így van ez, éppen ezért megismertem annak mélységeit és magasságait, képes voltam tanulni a saját hibáimból, kijavítani őket. Ezekkel a tapasztalati ismeretekkel pedig személyi edzőként azóta is segíthetek másokat megóvni a rossz döntésektől, veszélyektől, sérülésektől. A sport szeretete a legjobb alap ahhoz, hogy valakiből kiváló személyi edző váljék, hiszen azzal, hogy szívből szereti és ismeri a sport világát, annak tükrén át pedig saját magát is, képessé válik tudását a legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel átadni vendégeinek – ahogy törekszem erre én is, nap-nap után. Számomra ez a szakma kulcsa!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenartcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8913992326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurkó Attila 2018.05.22. 16:39:33

Szia Csabi
Csak szeretném minden elismerésemet kifejezni azért, hogy ki állsz a szakmáért, van még türelmed az elkorcsosult személyi edzők és mindent elhinni tudó tanítványaikkal szemben.
Nagyon nehéz megállnom nekem is, hogy ne szóljak oda amikor látom hogy a személyi edző beszélget vagy ép nem figyel arra hogy szabálytalanul végzi tanítványa a gyakorlatot, de az sem kizárt hogy Ő maga mutatta így neki, sőt mi több halvány fogalma nincs a szabályos végzéséről, de még sorolhatnám, a levegővételt a gyakorlatok sorrendjét az izomcsoportok egymást követő sorrendjét, a húzó a hajlító gyakorlatok összevisszaságát, az edzés után közvetlen a terem előtti cigarettázást stb. stb stb.
De már erőt veszek magamon és tényleg csak a már kibírhatatlan baromságot próbálom leállítani.
Viszont neked és a hozzád hasonlóknak, talán sikerülhet jobb belátásra bírni akár az edzőket akár a tanítványokat, hogy tanuljanak vagy okuljanak a nem hozzáértésükből. Csak így tovább sok sikert az elképzeléseidhez.

saláta boglárka (törölt) 2018.05.22. 20:07:27

Mi van ha elhizott a szemelyi edzo?
süti beállítások módosítása